Проф. Георги Фотев: В медиите има хора, които не са анализатори, а пропагандатори. Липсата на дебат е катастрофална Снимка: © Screenshot/bTV

Докато в парламента има "политически вандали", а медиите дават безкритична трибуна на пропагандатори под прикритието на "анализатори" - България може да се погуби.

Това каза доайенът на българската социология проф. Георги Фотев в интервю за БНР след изборите на 9 юни.

Фотев призова учените, интелектуалците и хората, които участват в публичния форум на обществото, да осъзнаят отговорността си за посоката на развитие на държавата след рекордно ниската избирателна активност на парламентарните избори.

"Тази предизборна кампания е потресаваща и отвратителна, защото като че ли нейният смисъл беше да няма кампания. Първите социологически измервания се задържаха без промяна докрая. Нямаше никакви сериозни дебати върху големите проблеми на българското общество, което е част от ЕС. Тази верификация е най-тъжният факт. Защото изборите в демократичното общество имат - освен всички други видими задачи - да развиват демократичната и политическа култура в обществото. Тук ефектът е негативен", каза проф. Фотев.

Липсата на обществен дебат е свързан със състоянието на медиите, посочи той.

"Една от най-трудните професии е журналистиката, а днес тя става още по-трудна. Ние имаме и прекрасни журналисти и анализатори, но говорим за това, което доминира. А доминиращото е пълен отказ от предизвикване на дебат и поставяне на въпроси - не ограничаване на мненията, а поставяне на въпроси. В големите национални телевизии има нещо много притеснително. Има едни хора, които се явяват там не като анализатори, които дават отговори на важни въпроси, а като пропагандатори. Има хора, които предварително знаем какво ще кажат. Нямаше такъв дебат, а това е катастрофално", каза още той.

Георги Фотев призова следващият парламент да въведе нов правилник, който да санкционира "абсолютно безобразния език" на част от депутатите.

"Демокрацията, парламентът и националните медии не са бардак. Езикът, който се говори там, е недопустим - това няма нищо общо със свободата на словото. Имаше едни хора в този парламент, които трябваше да мразиш себе си, за да слушаш такъв език. Даже на самата улица го няма. Сега не само те отново са там, но влизат и други.

"Ние не можем да формираме в обществото социални ценности, когато в парламента не се работи с аргументи. В сферата на политическото трябва да научат едно фундаментално нещо - политическите отношения са над индивидуалните. Тук се съсредоточават върху това какъв е този или онзи, обиждане, което е абсолютно недопустимо", каза още той.

Фотев даде за пример посланията, с които "победителите" спечелиха изборите: "Не може цялата ти кампания да се състои в това да унизиш противника, без да кажеш какво ще правиш в този сложен свят".

Той разкритикува политическото лидерство за това, че се отнася по "примитивен начин" към войната.

"Тя е абсолютно безпрецедентна в историята на човечеството, защото едновременно се водят три войни. Едната е на оръжията, убиването, разрушаването. Има студена война заради ядрената заплаха. Има и хибридна война, която може да се състои само в епохата на дигиталната революция и тука. И тук държавният глава говори по произволен начин - кой е за мир и кой не. Естествено, че всички хора ценят мира като върховна ценност. Но тук говорим за съвсем различни неща", каза още социологът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Военното разузнаване активизира прокуратурата и ДАНС срещу депутат от ПП-ДБ

СВР подава сигнал срещу депутат от ПП-ДБ след негово интервю с критики към началника на службата

13:10 - 29.06.2024
Важно днес

Задържаха хакера "Емил Кюлев", пробил в базата данни на банки и институции

Зад потребителското име "Емил Кюлев" се крие 21 годишният Теодор Ил.

11:29 - 29.06.2024
GEN Z дневници

Vol. 27: Долу ръцете от роклята на Мила Роберт, Пол Мескал по боксерки, билет с кауза

5 новини от седмица, направили впечатление на Gen Z

11:04 - 29.06.2024
Важно днес

Байдън призна лошото си представяне на дебата с пламенна реч пред симпатизанти

Президентът на САЩ призна, че вече "не е млад човек" и уменията му за водене на дебат са отслабнали

10:09 - 29.06.2024
Важно днес

Служебния кабинет прави смени и в ръководството на Българския енергиен холдинг

Рокадите на служебната власт продължават.

09:24 - 29.06.2024
Спорт

Везенков сменя отбора си, но остава в НБА

Българският баскетболист ще играе в нов отбор от следващия сезон

09:03 - 29.06.2024
Живот

Надя Кожухарова: Не може да се очаква от жертвата на домашно насилие да се спаси сама

Дмашното насилие трябва да бъде криминализирано, а реакцията на институциите да е адекватна

08:56 - 29.06.2024
Технологии

Дълбоко гмуркане с Galaxy AI

Все още има неща за Galaxy S24 Ultra, които не знаетe

08:48 - 29.06.2024