Проф. Георги Фотев: В медиите има хора, които не са анализатори, а пропагандатори. Липсата на дебат е катастрофална Снимка: © Screenshot/bTV

Докато в парламента има "политически вандали", а медиите дават безкритична трибуна на пропагандатори под прикритието на "анализатори" - България може да се погуби.

Това каза доайенът на българската социология проф. Георги Фотев в интервю за БНР след изборите на 9 юни.

Фотев призова учените, интелектуалците и хората, които участват в публичния форум на обществото, да осъзнаят отговорността си за посоката на развитие на държавата след рекордно ниската избирателна активност на парламентарните избори.

"Тази предизборна кампания е потресаваща и отвратителна, защото като че ли нейният смисъл беше да няма кампания. Първите социологически измервания се задържаха без промяна докрая. Нямаше никакви сериозни дебати върху големите проблеми на българското общество, което е част от ЕС. Тази верификация е най-тъжният факт. Защото изборите в демократичното общество имат - освен всички други видими задачи - да развиват демократичната и политическа култура в обществото. Тук ефектът е негативен", каза проф. Фотев.

Липсата на обществен дебат е свързан със състоянието на медиите, посочи той.

"Една от най-трудните професии е журналистиката, а днес тя става още по-трудна. Ние имаме и прекрасни журналисти и анализатори, но говорим за това, което доминира. А доминиращото е пълен отказ от предизвикване на дебат и поставяне на въпроси - не ограничаване на мненията, а поставяне на въпроси. В големите национални телевизии има нещо много притеснително. Има едни хора, които се явяват там не като анализатори, които дават отговори на важни въпроси, а като пропагандатори. Има хора, които предварително знаем какво ще кажат. Нямаше такъв дебат, а това е катастрофално", каза още той.

Георги Фотев призова следващият парламент да въведе нов правилник, който да санкционира "абсолютно безобразния език" на част от депутатите.

"Демокрацията, парламентът и националните медии не са бардак. Езикът, който се говори там, е недопустим - това няма нищо общо със свободата на словото. Имаше едни хора в този парламент, които трябваше да мразиш себе си, за да слушаш такъв език. Даже на самата улица го няма. Сега не само те отново са там, но влизат и други.

"Ние не можем да формираме в обществото социални ценности, когато в парламента не се работи с аргументи. В сферата на политическото трябва да научат едно фундаментално нещо - политическите отношения са над индивидуалните. Тук се съсредоточават върху това какъв е този или онзи, обиждане, което е абсолютно недопустимо", каза още той.

Фотев даде за пример посланията, с които "победителите" спечелиха изборите: "Не може цялата ти кампания да се състои в това да унизиш противника, без да кажеш какво ще правиш в този сложен свят".

Той разкритикува политическото лидерство за това, че се отнася по "примитивен начин" към войната.

"Тя е абсолютно безпрецедентна в историята на човечеството, защото едновременно се водят три войни. Едната е на оръжията, убиването, разрушаването. Има студена война заради ядрената заплаха. Има и хибридна война, която може да се състои само в епохата на дигиталната революция и тука. И тук държавният глава говори по произволен начин - кой е за мир и кой не. Естествено, че всички хора ценят мира като върховна ценност. Но тук говорим за съвсем различни неща", каза още социологът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота

Управляващата партия на премиера Сунак е едва трета в прогнозните резултати за вота

12:27 - 14.06.2024
Важно днес

Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента

Шест кандидати, избрани за депутати, се отказват от мястото си в следващия парламент

11:23 - 14.06.2024
Важно днес

Ремонт на тротоар в Костинброд предизвика взрив в къща

78-годишна жена е с изгаряния след инцидента

10:55 - 14.06.2024
Кино и сериали

"House of the Dragon" е подновен за трети сезон още преди премиерата на втори

HBO работи и по нов спин-оф сериал от света на "Игра на тронове".

10:23 - 14.06.2024
Бизнес

Акционерите в Tesla одобриха рекорден бонус за Мъск, той заяви, че ги "обича"

Рекордният пакет е на стойност от около 48 млрд. долара

09:30 - 14.06.2024
Бизнес

Как политиката влияе на избора какво купуваме

Брандовете, които мълчат по важни теми, губят потребители също като тези, които заемат страна

09:10 - 14.06.2024
Важно днес

Силни бури и градушки нанесоха сериозни щети, опасното време продължава

Обявени са жълт и оранжев код в Централна и Източна България

08:04 - 14.06.2024