Проф. Ивайло Дичев призова за смяна на националния празник: "3 март е подигравка с идентичността ни" Снимка: © БНТ

В навечерието на Деня на Освобождението на България от османско иго – професорът по културна антропология Ивайло Дичев се обърна към премиера Кирил Петков и към българските депутати с предложение за смяна на датата на националния празник (3 март).

66-годишният писател и професор от Софийския университет пише в публикация във Facebook, че „изборът на 3-ти март за национален празник е изключителна подигравка с националната ни идентичност“.

Той смята, че няма страна по света, която да е избрала за такъв свой символ събитие, в което самата тя не е участвала. На 3-ти март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор за прекратяване на Руско-турската война (1877-1878). Двете страни са Руската и Османската империя, а в резултат на предварителното им споразумение започва процесът по освобождение на България.

„На нея (датата 3 март) е подписан мирен договор между две империи без участие на българи, с който дори не започва новата българска държава“, пише Дичев в обръщение към премиера и депутатите.

„До 1888 г. на този ден се празнува възкачването на престола на руския цар Александър II. През 1990, по предложение на председателя/президент Петър Младенов, 3 март е избран да замени другото "освобождение", което празнувахме дотогава на 09.09.1944 и което беше довело до нашия 45-годишен "ограничен суверенитет", казва антропологът.

Освобождението се празнува като национален празник на 3 март от 1991 г. насам.

Според Ивайло Дичев сега е моментът „да се отърсим от отвратителния си национален комплекс на снишаване и благодарност“ и да повярваме в достойнството си. „Дори не говоря за скандала, който ще бъде извършването на ритуали заедно с руската посланичка, която ни нарече подлоги“, добавя той.

Предложението му идва в контекста на руската военна инвазия в Украйна, агресията на Владимир Путин, руските ракети и бомбардировки по цивилни обекти в съседната страна и убийството на стотици цивилни, включително деца.

Дичев предлага 3 март да остане „ден на православната солидарност“, но не и национален празник „с колониален оттенък“.

Идеите му за нова дата за националния празник, които от години се обсъждат в общественото пространство, са Денят на Съединението на 6 септември, Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, или 16 април. Това е денят, в който през 1879 г. е приета Търновската Конституция.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Нали Борисов иска да е премиер. Билбордовете са реклама и за него

Той ще обжалва решението на ЦИК за глоба

08:32 - 28.05.2024
Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024