Проф. Ивайло Дичев призова за смяна на националния празник: "3 март е подигравка с идентичността ни" Снимка: © БНТ

В навечерието на Деня на Освобождението на България от османско иго – професорът по културна антропология Ивайло Дичев се обърна към премиера Кирил Петков и към българските депутати с предложение за смяна на датата на националния празник (3 март).

66-годишният писател и професор от Софийския университет пише в публикация във Facebook, че „изборът на 3-ти март за национален празник е изключителна подигравка с националната ни идентичност“.

Той смята, че няма страна по света, която да е избрала за такъв свой символ събитие, в което самата тя не е участвала. На 3-ти март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор за прекратяване на Руско-турската война (1877-1878). Двете страни са Руската и Османската империя, а в резултат на предварителното им споразумение започва процесът по освобождение на България.

„На нея (датата 3 март) е подписан мирен договор между две империи без участие на българи, с който дори не започва новата българска държава“, пише Дичев в обръщение към премиера и депутатите.

„До 1888 г. на този ден се празнува възкачването на престола на руския цар Александър II. През 1990, по предложение на председателя/президент Петър Младенов, 3 март е избран да замени другото "освобождение", което празнувахме дотогава на 09.09.1944 и което беше довело до нашия 45-годишен "ограничен суверенитет", казва антропологът.

Освобождението се празнува като национален празник на 3 март от 1991 г. насам.

Според Ивайло Дичев сега е моментът „да се отърсим от отвратителния си национален комплекс на снишаване и благодарност“ и да повярваме в достойнството си. „Дори не говоря за скандала, който ще бъде извършването на ритуали заедно с руската посланичка, която ни нарече подлоги“, добавя той.

Предложението му идва в контекста на руската военна инвазия в Украйна, агресията на Владимир Путин, руските ракети и бомбардировки по цивилни обекти в съседната страна и убийството на стотици цивилни, включително деца.

Дичев предлага 3 март да остане „ден на православната солидарност“, но не и национален празник „с колониален оттенък“.

Идеите му за нова дата за националния празник, които от години се обсъждат в общественото пространство, са Денят на Съединението на 6 септември, Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, или 16 април. Това е денят, в който през 1879 г. е приета Търновската Конституция.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024