Професионален футболист на 54 години – „Крал Кацу“, за когото възрастта не значи нищо Снимка: © Getty Images

На 11 януари втородивизионният японски отбор ФК Йокохама обяви новината, на която не само феновете на отбора се надяваха. Надяваха се феновете на футбола в цялата страна – Кацуйоши Миура продължава договора си с клуба и през 2021г. Сезонът в местната „Джей лига“ ще започне на 27 февруари. Ден по-рано Миура ще навърши 54 години.

Да, прочетохте правилно – 54 години. Вярно е, че в последните две десетилетия възрастта за „пенсиониране“ на футболистите леко се измести – от около 30-32 години преди сега е много по-обичайно състезателите да остават на терена до 35-36 години. Все пак Кристиано Роналдо е на 35, а продължава да бъде един от най-добрите в играта.

Но да играеш професионален футбол на 54 вече е нещо друго. Затова и невероятното дълголетие на Миура го прави сензация в цял свят. Та на неговата възраст повечето му връстници, които са вече бивши футболисти, едва се движат по терена в демонстративните мачове, които играят. А „Крал Кацу“, както е прякорът му, все още играе на високо ниво, макар и мачовете му да стават все по-малко от година на година.

Предстоящият сезон ще бъде 36-и в неговата кариера, в която е единственият, играл на професионално ниво в пет различни десетилетия – от 80-те години на миналия век до 20-те на настоящия.

Дълголетието му не е единствената причина той да бъде популярен в Япония, тъй като говорим за една от първите ярки футболни звезди на родината си. Миура има 89 мача за националния отбор с цели 55 гола в тях. Неслучайно бе лицето на местната Джей лига при основаването ѝ през 1993 година. Освен това има период в италианската Серия А с екипа на Дженоа. Играе още в Хърватия и Австралия.

Любопитен факт е, че кариерата му започва в Бразилия през 80-те години на миналия век. По онова време в Япония професионална лига все още няма. Заради това баща му, който има връзки в Бразилия, решава синът му да напусне училището в Шизуока само на 15 години и да замине сам към Южна Америка в търсене на своята мечта. Той подписва с отбора на „Ювентус“ от Сао Пауло, където началото е много трудно.

„Не разбирах езика, а и обичаите бяха различни, така че логично се чувствах самотен. Първите три месеца бяха наистина тежки“, казва Миура в интервю за BBC.

Трудната адаптация не го притеснява, защото Миура няма план Б и е решен да успее. Три години след пристигането си в Бразилия, през 1986-а подписва договор със Сантос, един от местните грандове и отборът на неговия футболен идол Пеле.

Там остава малко над четири години преди да се завърне в Япония като истинска суперзвезда. През 1993-а в първия сезон на Джей Лигата е избран за най-полезен играч. При положение, че в първенството има и чуждестранни звезди като Гари Линекер.

През 1994-а отива под наем в Дженоа, с което се превръща в първия японец в Серия А. Периодът в Италия не е толкова успешен, но увеличава още повече популярността му в Япония. „Той е свързан с раждането и развитието на професионалния футбол в Япония…той е достигнал до статут на Бог, в някои отношения е подобен на Марадона в Аржентина“, смята футболният журналист Шон Керъл. „Има цяло поколение професионални футболисти, може би дори две поколения, които определят него за модел на подражение, когато са били деца.“

За настоящия си отбор ФК Йокохама Миура играе от 2005 година. Тогава е на 38. Тимът изпада във втора дивизия, но Миура остава ключова фигура. И така година след година продължава да играе за отбора. През 2016 участва в 20 мача при положение, че вече беше на 49 години.

През 2017-а подобри собствения си рекорд като най-възрастен голмайстор в японския футбол, носейки победата с 1-0 над „Теспа Кусатсу“. В този момент е на 50 години и 14 дни.

Рядко се контузва и е известен с много стриктния си режим на тренировки и поддържане на формата. „Със сигурност ми трябва повече време, отколкото на младите играчи, за да се възстановя. Но въпреки че е много трудно, имам желание да играя, така че това ме кара да продължавам.“

Все пак с годините е неизбежно участията му на терена да стават по-редки. През 2020-а изигра само четири мача и не можа да се разпише. Това прави изявите му още по-специални. Според Алан Гибсън, редактор на списанието „Джей Сокър“, слух, че Миура ще играе може да доведе на стадиона допълнителни 3-4 хиляди души. Присъствието му е много важно и за спонсорите на клуба.

Ролята му в отбора продължава да бъде много важна като фигура в съблекалнята и човек, който да служи за пример на съотборниците му, които спокойно биха могли да му бъдат деца.

Според Шон Керъл за невероятното му дълголетие помагат и разбиранията на японското общество. „Йерархията в Япония е невероятна важна, но когато си допринесъл колкото Кацу, той в общи линии има договор, докато желае.“

Постоянните въпроси към футболиста са свързани с тайната на това да играе на 53, скоро и на 54 години. Но той отговаря, че тайна няма, просто здрава работа и отдаденост. И голяма любов към футбола, която се е запазила още от момента, в който като 15-годишен заминава за Бразилия, за да изпълни мечтата си да бъде професионален футболист. 38 години по-късно Миура продължава да бъде такъв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024