Производителят на Milka и Oreo е глобен с 337,5 млн. евро след разследване на ЕК Снимка: © Getty Images

Европейската комисия наложи глоба в размер на 337,5 млн. евро на компанията за хранителни стоки Mondelez, след като нейно разследвания установи, че гигантът е нарушавал конкуренцията в продължение на години и е правил продуктите си изкуствено по-скъпи.

Mondelez International (MDLZ.O), която произвежда продуктите на Milka, Oreo, Philadephia, Toblerone и други, е глобена заради това, че е възпрепятствала трансграничната търговия с шоколадови изделия, бисквити и кафе между страните от ЕС. Тя е злоупотребила с "господстващото си положение" на някои национални пазари за продажба на шоколади.

Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви в четвъртък, че компанията незаконно е ограничила трансграничните продажби в ЕС, за да поддържа по-високи цени на продуктите си.

"Този случай е свързан с цените на хранителните стоки. Това е ключов проблем за европейските граждани и е още по-очевидно във времена на много висока инфлация, когато мнозина са в криза на жизнените разходи", казва Вестагер в изявление.

Разследването на ЕК, започнало още през 2019 г., е установило, че Mondelez незаконно е ограничавала търговците на дребно да се снабдяват с продуктите ѝ от държави членки, където цените са по-ниски, и това е позволявало на Монделийз да поддържа по-високи цени. Единният пазар на ЕС позволява свободното движение на стоки и услуги през границите в помощ на потребителите.

Хранителният гигант обаче умишлено е разделил единния европейския пазар на по-малки национални пазари, за да поддържа високи цени на продуктите си.

"Решени сме да отстояваме основните свободи в Европейския съюз и да гарантираме, че европейските граждани имат достъп до най-голямото разнообразие на най-ниските цени, които пазарът може да предложи", заяви еврокомисарят Вестагер.

От Mondelez обясниха, че глобата се отнася до изолирани един от друг случаи, и повечето такива практики са били спрени много преди разследването на Комисията започне.

Според ЕС незаконните практики на компанията датират още от 2006 г. и включват отказ за доставка на търговец на едро в Германия, за да се предотврати препродажбата на шоколадови изделия в България, Румъния, Австрия и Белгия, където цените са по-високи. В друг отделен случай Mondelez изисква от клиент да прилага по-високи цени за износ в сравнение с продажбите на вътрешния пазар.

Санкцията, наложена от Европейската комисия, продължава натиска срещу компании, които налагат териториални ограничения на доставките на дистрибутори и търговци на дребно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна, двама души са ранени

Вследствие на атаката Киев ще внесе рекордно високо количество електроенергия.

13:35 - 22.06.2024
Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен, Борис Бонев ще обжалва (Обновена)

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024