"Произволно избрани 20 души от протеста ще са по-добро правителство от политиците "трета цедка"

"Най-голямото престъпление на това управление е, че то свали общото ниво на интелекта в управлението. Не може да се управлява с неинтелигентни хора, така както не може да се отиде на световно първенство по бокс с куц еднорък боксьор. Няма. Ще ви бият. И затова сме на последно място в Европа по всички показатели освен по смъртност" - това коментира режисьорът Димитър Коцев-Шошо в интервю за "Панорама" на БНТ.

Коцев е един от стотиците български творци, които се подписаха под критичното отворено писмо в подкрепа на протестите с искане за смяна на управлението, или както той го формулира: "Точка първа: Оставка. Точка втора: Оставка. Точка трета: Оставка. Точка четвърта: Оставка. Точка пета: Оставка".

"Това, което наблюдаваме сега е пълен упадък на морала в политическия живот, пълна липса на политики, пълна липса на конкретни дейности в полза на държавата. Всичко са теснопартийни интереси, някакво препозициониране в тази суматоха. За лъжите, които се изричат ежедневно от управляващите - имам предвид не само правителството, а целият парламент, който е един сивоч от съгласие, който, ако не бяха тръгнали протестите, изобщо нямаше да се размъти - ако едно 6-7-годишно дете изрече тези лъжи, такъв шамар зад врата ще изяде от майка си...", каза режисьорът.

"Моралът е нещо много просто. Той е политиците в своята работа да гарантират честни правила на играта за всички. Това е моралът. И когато се вижда толкова пределно ясно, че те не са гарантирани, тогава моралът е нарушен", допълни той.

"Песен за човека": Прощално писмо от другата страна на затворническата стена

На въпрос защо точно сега интелектуалците събраха смелост да се противопоставят на модела на управление на Борисов, който ръководи правителството от 2009 г. с едногодишно прекъсване, Коцев отговори, посочи, че някои хора са се подлъгали по идеята, че председателят на ГЕРБ би могъл "да се култивира, събирайки се с интелигентни хора".

"Оказа се, че той успя "с 200", по неговия израз, да вкара в политиката манталитета на квартално-бандитските отношения, които станаха твърде видими с годините. Никой не намразва някого изведнъж. Трябва натрупване от факти, натрупване от случки, начин на поведение, опростачване на държавата. Това се случва постепенно и е видимо, много силно", каза Коцев.

"Бил съм на най-многобройните протести, видях достатъчно хора. Искам да ви кажа, че произволно избрани 20 души от тези хора ще са по-добро правителство от това, което управлява в момента. Това е реалността на 10-годишно управление, което ползва за бушони политици трета цедка, за да се задържи още", каза още той.

По думите му - България се развива "бавно, трудно и мъчително, с цената на 3-4 чифта скъсани обувки на хората, които протестират".

"Всеки протест малко по малко избутва нещата и дава шанс за промяна. Най-лошото нещо за една държава е блатото, а ние сме в едно блато от доста години насам", каза Шошо.

Вижте интервюто тук, а цялото предаване "Панорама" можете да гледате в БНТ:Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023