Прокудената от селото си санитарка получи подслон от Община Бургас Снимка: © bTV

Санитарката от бургаската болница Йорданка Желязкова, която не бе допусната да се прибере в дома си в с. Равнец от жителите на селото, бе настанена в общинско жилище.

Община Бургас оказа помощ за жената, която работи в Covid-отделението на Университетската болница. Освен това, много хора са пожелали да ѝ помогнат с подслон и храна, като един човек дори предложил да ѝ плаща квартира, показаха от bTV.

Аплодисментите към лекарите се превърнаха в камъни, а Covid - в проказа

Желязкова бе командирована от хирургично отделение в Covid-отделението за 45 дни, а съселяните ѝ не позволяват жената да се прибере у дома при своето семейство заради страхове, че ще ги зарази с коронавирус. Освен всичко останало, внуците ѝ са били изключени от училище. Случаят предизвика вълна от реакции в подкрепа на Йорданка, която трябваше да спи под моста на плажа в Бургас.

„Чувствам се добре и съм готова да се върна в Covid-отделението“, каза санитарката пред bTV. „Хванала съм се на това хоро и ще го играя до край. Болните не са виновни, че са се разболели. Като медицински служители, ние трябва да им помогнем с каквото можем“.

Старшата сестра в хирургичното отделение на УМБАЛ-Бургас Илияна Баръмова също е оказала помощ на Йорданка в първите дни след преместването ѝ в друго отделение. „Наложило се е тя да спи под моста на морската градина. Бях шокирана и реших да помогна. Ние сме принудени да излъчим сестри, санитари, лекари в Covid-отделението. Тя беше излъчена да помага там, графикът ѝ при нас отпадна“, сподели Баръмова.

„Моите колеги ми се обадиха от отделението, бяха разплакани, разстроени, че са я видели в този вид. Почувствах се много нервна и ми стана много срамно, че нашето население игнорира нас, тези от които се очаква да помагаме на хората. Ние не сме мотивирани, не сме защитени“, добави още тя.

„Настанихме я в хирургичното отделение. Нямаше как да реагирам по друг начин, обадих се на колегите и им казах да ѝ дадат храна, да спи там. Домъчня ми“, сподели Баръмова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024