Прокуратурата държи на 4-годишна присъда за Марешки, той не се яви пред ВКС Снимка: © bTV

Прокуратурата поиска от Върховния касационен съд да потвърди 4-годишната ефективна присъда на лидера на „Воля“ Веселин Марешки. Той е подсъдим за изнудване на бизнесмена Асен Миланов от 2014 г.

Съдебното заседание бе насрочено за 23 април. Марешки поиска то да не се провежда в средата на март, за когато бе насрочено, за да не влияе на изборните резултати. Днес той не се яви в съдебната зала, но не е задължен по закон. От негово име адвокатите му поискаха да бъде оправдан.

На първа инстанция Марешки бе обявен за невинен, но през септември 2020 г. Варненският апелативен съд го осъди на 4 г. затвор при общ режим. Лидерът на „Воля“ трябва да плати и 8 хиляди лева глоба, според втората инстанция.

Подсъдима е и Красимира Колева, която бе осъдена на 3 г. и 6 месеца лишаване от свобода. Пред трета инстанция прокуратурата поиска намаляване на наказанието ѝ.

ВКС ще се произнесе окончателно в рамките на 2 месеца.

Марешки и Колева бяха обвинени, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г., с цел да принудят Асен Миланов да заплаща всеки месец 10 000 лв. за наем на ресторант, го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. "Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество", съобщи Апелативният съд във Варна. Марешки бил въвлечен и във физическа саморазправа с Миланов.

Втората инстанция твърди също, че Марешки се ползва с добро име и авторитет сред част от обществото, но за друга е известен като човек „с връзки в криминалните среди“.

Лидерът на „Воля“ отрече да е виновен. Той получи наказание под минимума от 5 години, предвиден от Наказателния кодекс за изнудването, защото е минало прекалено дълго време от деянието до присъдата.

„Воля“ се яви на парламентарните избори в коалиция с НФСБ на Валери Симеонов, но спечели едва 2,37% от гласовете (общо 75 926) и не попадна в 45-ото Народно събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024
Важно днес

Йордан Цонев настоя "всички евроатлантически сили" да подкрепят правителство

Според ДПС "евроатлантическият избор на България е екзистенциален"

09:21 - 19.06.2024