Прокуратурата е образувала разследване за пране на пари срещу Лъчезар Иванов от ГЕРБ Снимка: © в. Сега

Специализираната прокуратура е образувала разследване за пране на пари по проверката на КПКОНПИ и ДАНС срещу депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Той е продал акции на стойност 1,6 милиона долара в началото на 2021 г.

Информацията, че държавното обвинение се е заело със случая, даде говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев в отговор до в. „Сега“.

„Преписката е получена в СП, разпределена е на случаен принцип и наблюдаващият прокурор е образувал досъдебно производство за престъпление по чл. 253 от НК (бел. ред. - изпиране на пари)", гласи отговорът.

КПКОНПИ и ДАНС проверяват Лъчезар Иванов по съмнения за пране на пари

"Няма от какво да се притеснявам. Това е атака срещу ГЕРБ", коментира пред БТА Лъчезар Иванов, като допълни, че няма сам да се откаже от депутатския си имунитет.

В края на юли „Свободна Европа“ разкри, че Иванов е извършвал консултантска дейност за американската компания Enzolytics, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, е получавал акции на дружеството. Имал е правото да закупи 20 млн. акции от фирмата на преференциална цена от 0.0001 долара, по силата на договор от 2018 г.

През 2021 реализирал голямата печалба от 1,6 млн. долара чрез инвестиционен посредник. Депутатът от ГЕРБ заяви, че получил ценните книжа под условие да не се продават веднага на борсата. Заради липсата на приход той не ги е отбелязал в имуществените си декларации за 2019 и 2020 г. По думите му – отчел ги в последната си декларация, която все още не е публикувана в регистъра на КПКОНПИ.

„Свободна Европа“ писа, че борсовата стойност на акциите от Enzolytics е скочила до 0,829 долара през февруари 2021 г., регистрирайки почти 500-кратно поскъпване в рамките на една година. Иванов обяснява това с „напредъка на проектите, по които е ангажиран“.

Всички тези данни са накарали КПКОНПИ да попита прокуратурата дали има престъпление, свързано с изпиране на пари. Иванов твърди, че е предоставил на българските институции всички документи, с които разполага.

В ръководството на компанията Enzolytics е българинът Хари Жабилов. Тя разработва свой имуностимулатор, но няма разрешение за клиничното му изпитване в България.

Лъчезар Иванов стана доцент по "Обществено здраве" в Медицинския факултет на СУ през 2015 г. Той е известен като личен лекар на Бойко Борисов.

През 2005 г. стана народен представител от НДСВ, но впоследствие обяви принадлежност към току-що създадената партия ГЕРБ. Оттогава досега той е несменяем член на парламентарната й група и е депутат вече седми мандат.

Последният скандал около него избухна през 2020 г., когато се оказа, че синът му Георги е пътувал в джипа, с който Кристиан Николов отне живота на журналиста Милен Цветков. Младият мъж беше избягал от местопрестъплението, след което беше задържан и обвинен за това, че не е съдействал на разследването.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024