Снимка: © в. Сега

Специализираната прокуратура е образувала разследване за пране на пари по проверката на КПКОНПИ и ДАНС срещу депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Той е продал акции на стойност 1,6 милиона долара в началото на 2021 г.

Информацията, че държавното обвинение се е заело със случая, даде говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев в отговор до в. „Сега“.

„Преписката е получена в СП, разпределена е на случаен принцип и наблюдаващият прокурор е образувал досъдебно производство за престъпление по чл. 253 от НК (бел. ред. - изпиране на пари)", гласи отговорът.

КПКОНПИ и ДАНС проверяват Лъчезар Иванов по съмнения за пране на пари

"Няма от какво да се притеснявам. Това е атака срещу ГЕРБ", коментира пред БТА Лъчезар Иванов, като допълни, че няма сам да се откаже от депутатския си имунитет.

В края на юли „Свободна Европа“ разкри, че Иванов е извършвал консултантска дейност за американската компания Enzolytics, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, е получавал акции на дружеството. Имал е правото да закупи 20 млн. акции от фирмата на преференциална цена от 0.0001 долара, по силата на договор от 2018 г.

През 2021 реализирал голямата печалба от 1,6 млн. долара чрез инвестиционен посредник. Депутатът от ГЕРБ заяви, че получил ценните книжа под условие да не се продават веднага на борсата. Заради липсата на приход той не ги е отбелязал в имуществените си декларации за 2019 и 2020 г. По думите му – отчел ги в последната си декларация, която все още не е публикувана в регистъра на КПКОНПИ. 

„Свободна Европа“ писа, че борсовата стойност на акциите от Enzolytics е скочила до 0,829 долара през февруари 2021 г., регистрирайки почти 500-кратно поскъпване в рамките на една година. Иванов обяснява това с „напредъка на проектите, по които е ангажиран“.

Всички тези данни са накарали КПКОНПИ да попита прокуратурата дали има престъпление, свързано с изпиране на пари. Иванов твърди, че е предоставил на българските институции всички документи, с които разполага.

В ръководството на компанията Enzolytics е българинът Хари Жабилов. Тя разработва свой имуностимулатор, но няма разрешение за клиничното му изпитване в България.

Лъчезар Иванов стана доцент по "Обществено здраве" в Медицинския факултет на СУ през 2015 г. Той е известен като личен лекар на Бойко Борисов.

През 2005 г. стана народен представител от НДСВ, но впоследствие обяви принадлежност към току-що създадената партия ГЕРБ. Оттогава досега той е несменяем член на парламентарната й група и е депутат вече седми мандат. 

Последният скандал около него избухна през 2020 г., когато се оказа, че синът му Георги е пътувал в джипа, с който Кристиан Николов отне живота на журналиста Милен Цветков. Младият мъж беше избягал от местопрестъплението, след което беше задържан и обвинен за това, че не е съдействал на разследването. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други