Прокуратурата е образувала разследване за пране на пари срещу Лъчезар Иванов от ГЕРБ Снимка: © в. Сега

Специализираната прокуратура е образувала разследване за пране на пари по проверката на КПКОНПИ и ДАНС срещу депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Той е продал акции на стойност 1,6 милиона долара в началото на 2021 г.

Информацията, че държавното обвинение се е заело със случая, даде говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев в отговор до в. „Сега“.

„Преписката е получена в СП, разпределена е на случаен принцип и наблюдаващият прокурор е образувал досъдебно производство за престъпление по чл. 253 от НК (бел. ред. - изпиране на пари)", гласи отговорът.

КПКОНПИ и ДАНС проверяват Лъчезар Иванов по съмнения за пране на пари

"Няма от какво да се притеснявам. Това е атака срещу ГЕРБ", коментира пред БТА Лъчезар Иванов, като допълни, че няма сам да се откаже от депутатския си имунитет.

В края на юли „Свободна Европа“ разкри, че Иванов е извършвал консултантска дейност за американската компания Enzolytics, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, е получавал акции на дружеството. Имал е правото да закупи 20 млн. акции от фирмата на преференциална цена от 0.0001 долара, по силата на договор от 2018 г.

През 2021 реализирал голямата печалба от 1,6 млн. долара чрез инвестиционен посредник. Депутатът от ГЕРБ заяви, че получил ценните книжа под условие да не се продават веднага на борсата. Заради липсата на приход той не ги е отбелязал в имуществените си декларации за 2019 и 2020 г. По думите му – отчел ги в последната си декларация, която все още не е публикувана в регистъра на КПКОНПИ.

„Свободна Европа“ писа, че борсовата стойност на акциите от Enzolytics е скочила до 0,829 долара през февруари 2021 г., регистрирайки почти 500-кратно поскъпване в рамките на една година. Иванов обяснява това с „напредъка на проектите, по които е ангажиран“.

Всички тези данни са накарали КПКОНПИ да попита прокуратурата дали има престъпление, свързано с изпиране на пари. Иванов твърди, че е предоставил на българските институции всички документи, с които разполага.

В ръководството на компанията Enzolytics е българинът Хари Жабилов. Тя разработва свой имуностимулатор, но няма разрешение за клиничното му изпитване в България.

Лъчезар Иванов стана доцент по "Обществено здраве" в Медицинския факултет на СУ през 2015 г. Той е известен като личен лекар на Бойко Борисов.

През 2005 г. стана народен представител от НДСВ, но впоследствие обяви принадлежност към току-що създадената партия ГЕРБ. Оттогава досега той е несменяем член на парламентарната й група и е депутат вече седми мандат.

Последният скандал около него избухна през 2020 г., когато се оказа, че синът му Георги е пътувал в джипа, с който Кристиан Николов отне живота на журналиста Милен Цветков. Младият мъж беше избягал от местопрестъплението, след което беше задържан и обвинен за това, че не е съдействал на разследването.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024