Прокуратурата нареди проверка на концесионера на пристанище "Росенец"

Върховната административна прокуратура сезира министъра на транспорта Росен Желязков да започне незабавна проверка на концеосионорането на пристанищен терминал „Росенец“.

В най-кратък срок ведомството следва да предостави на ВАП концесионния договор за пристанищния терминал, административната преписка по сключването на договора и инвестиционната програма, която следва да е неразделна част от договора за определяне на концесионер, съобщиха от държавното обвинение. "Сега" съобщава, че концесионер е "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

"Следва да бъде предоставена още информация за предварителни съгласувания и одобрения съгласно т. 10.2.5. от решението на МС и информация за извършван от страна на МТИТС контрол по изпълнение на концесионния договор", гласи съобщението на държавното обвинение. Проверката на ВАП продължава.

Това е четвърти министър, когото прокуратурата ангажира с проверка на "Росенец" в последните дни. Миналата седмица Върховната административна прокуратура нареди на регионалното министерство, както и на тези на околната среда и на туризма, незабавно да проверят планираните и извършени строежи в местността "Аркутино" и в парк "Росенец". Тази проверка трябва да установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж.

Преди дни активисти, водени от председателя на „Да, България“ Христо Иванов, опитаха да стигнат до плажа пред летните сараи на Ахмед Доган, но там бяха възпрепятствани от охранители на НСО, които не им позволиха достъп до иначе държавния плаж.

Това доведе до масови протести в събота. Инициативата „Масово ходене на охраняем плаж“ също не премина спокойно, тъй като на място имаше друга голяма демонстрация на привърженици на ДПС.


Прочетете още:

Христо Иванов за събитията в "Росенец": Това е план на Пеевски, полицията ни излъга, че няма друг протест


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024