Върховната административна прокуратура сезира министъра на транспорта Росен Желязков да започне незабавна проверка на концеосионорането на пристанищен терминал „Росенец“. 

В най-кратък срок ведомството следва да предостави на ВАП концесионния договор за пристанищния терминал, административната преписка по сключването на договора и инвестиционната програма, която следва да е неразделна част от договора за определяне на концесионер, съобщиха от държавното обвинение. "Сега" съобщава, че концесионер е "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

"Следва да бъде предоставена още информация за предварителни съгласувания и одобрения съгласно т. 10.2.5. от решението на МС и информация за извършван от страна на МТИТС контрол по изпълнение на концесионния договор", гласи съобщението на държавното обвинение. Проверката на ВАП  продължава.

Това е четвърти министър, когото прокуратурата ангажира с проверка на "Росенец" в последните дни. Миналата седмица Върховната административна прокуратура нареди на регионалното министерство, както и на тези на околната среда и на туризма, незабавно да проверят планираните и извършени строежи в местността "Аркутино" и в парк "Росенец". Тази проверка трябва да установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж.

Преди дни активисти, водени от председателя на „Да, България“ Христо Иванов, опитаха да стигнат до плажа пред летните сараи на Ахмед Доган, но там бяха възпрепятствани от охранители на НСО, които не им позволиха достъп до иначе държавния плаж. 

Това доведе до масови протести в събота. Инициативата „Масово ходене на охраняем плаж“ също не премина спокойно, тъй като на място имаше друга голяма демонстрация на привърженици на ДПС.


Прочетете още:

Христо Иванов за събитията в "Росенец": Това е план на Пеевски, полицията ни излъга, че няма друг протест


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал