Прокуратурата нареди проверка на концесионера на пристанище "Росенец"

Върховната административна прокуратура сезира министъра на транспорта Росен Желязков да започне незабавна проверка на концеосионорането на пристанищен терминал „Росенец“.

В най-кратък срок ведомството следва да предостави на ВАП концесионния договор за пристанищния терминал, административната преписка по сключването на договора и инвестиционната програма, която следва да е неразделна част от договора за определяне на концесионер, съобщиха от държавното обвинение. "Сега" съобщава, че концесионер е "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

"Следва да бъде предоставена още информация за предварителни съгласувания и одобрения съгласно т. 10.2.5. от решението на МС и информация за извършван от страна на МТИТС контрол по изпълнение на концесионния договор", гласи съобщението на държавното обвинение. Проверката на ВАП продължава.

Това е четвърти министър, когото прокуратурата ангажира с проверка на "Росенец" в последните дни. Миналата седмица Върховната административна прокуратура нареди на регионалното министерство, както и на тези на околната среда и на туризма, незабавно да проверят планираните и извършени строежи в местността "Аркутино" и в парк "Росенец". Тази проверка трябва да установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж.

Преди дни активисти, водени от председателя на „Да, България“ Христо Иванов, опитаха да стигнат до плажа пред летните сараи на Ахмед Доган, но там бяха възпрепятствани от охранители на НСО, които не им позволиха достъп до иначе държавния плаж.

Това доведе до масови протести в събота. Инициативата „Масово ходене на охраняем плаж“ също не премина спокойно, тъй като на място имаше друга голяма демонстрация на привърженици на ДПС.


Прочетете още:

Христо Иванов за събитията в "Росенец": Това е план на Пеевски, полицията ни излъга, че няма друг протест


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022