Христо Иванов за събитията в "Росенец": Това е план на Пеевски, полицията ни излъга, че няма друг протест Снимка: © БНТ

Председателят на „Да, България“ Христо Иванов и членът на партията Иво Мирчев, които бяха едни от основните лица при Трети ден на протести в София и "Росенец" (обзор) в събота, определиха случилото се като план на Делян Пеевски. Целта му, според тях, е нагнетяване на етническо напрежение, тъй като пред летните сараи на Ахмед Доган имаше отделна демонстрация на привърженици на ДПС.

Иванов и Мирчев заявиха, че са били излъгани, че няма да има друг протест, когато са подготвяли плана за „Масово ходене на частен плаж“.

„Не искаха да стигнем до плажа на законово регламентиран протест. Не ни допускаха в продължение на часове“, каза Иво Мирчев, който беше задържан за кратко от полицията при опит да се пробие техния кордон.

„Предния ден с Христо се свързахме с всички началници на полицията в Бургас с въпрос има ли нещо друго организирано. Отговорът беше: „Не, спокойно“. Казаха ни: „Идвайте, няма никакъв проблем“. Иванов говори с кмета на Бургас - той каза, че всичко е нормално и спокойно. Ние имахме сигнали за идването на структурите на ДПС. Това беше нашето притеснение – да не се стигне до сблъсъци. Полицията ни излъга, че сме само ние“, добави той в предаването „Тази неделя“ по bTV.

Мирчев каза, че от София са тръгнали в 4 ч. сутринта в събота, а по пътя са изпреварили „50 автобуса с привърженици на ДПС“. В крайна сметка се оказа, че от страната на „Да, България“ са се събрали 10 хиляди души, а симпатизантите на ДПС са били около 8 хиляди. Полицията не допускаше до плажа по-голямата група и „трябваше да организираме протест пред Община Бургас, за да излезе кмета и да го докараме лично“, каза Мирчев.

„Тези действия на полицията бяха абсолютно излишни. Имаше път, по който да се стигне, без да се влезе в сблъсък с хората от ДПС“, каза Христо Иванов. „Когато нашите съмишленици стигнаха там и се смесиха с хората от ДПС, се видя, че няма никаква конфронтация“.

„Второ – виждаме тежка невъзможност на ГЕРБ да управлява МВР. Кметът на Бургас се щура там и повтаря, че това е грешка на полицията. При такива мероприятия полицията е длъжна да се съгласява с неговите решения, а те не го правиха. Наложи се да окажем натиск върху полицията и едва тогава видяха, че трябва да ни осигурят достъп“, каза той.

„След това Борисов иска оставката на шефа на ОДМВР-Бургас, а Младен Маринов не я прие. Умишлено ни заблуждаваха. Днес пускаме сигнал до прокуратурата за възпрепятстване на протест. Разделяш двете групи – пускаш едните да минат, слагаш ги в едно тясно пространство – това е абсолютно целенасочено. Искахме пространствена схема и маршрут. Това беше план на Делян Пеевски“, каза председателят на „Да, България“.

По думите му – от ГЕРБ са ги заплашили, че ще възникне етническо напрежение, „но етническо напрежение на възникна“. „Пяхме „Мила родино“ заедно. Хората знаят, че нашият проблем е с тази корумпирана власт“, добави Иванов.

Той каза, че премиерът Борисов се е „криел“, но когато видял, че „планът на Пеевски“ да предизвика етническо напрежение не сработва, му се обадил по телефона.

„Младен Маринов трябва да бъде изхвърлен от МВР. Моментално“, призова Христо Иванов, а също така поиска оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов. Причината – публикацията му във „Фейсбук“, в която нарече сблъсъка между Иванов и охранителите на НСО пред летните сараи от 7 юли "правно нещастен" спектакъл и "завладяване", за което "няма убедителни вещно-правни основания".

„Това, че правосъдният министър става институционален адвокат на интересите на Доган и на ДПС, трябва ясно да бъде казано – това е още една причина, че управлението е затънало до гуша в интересите на Пеевски. Това всичко са гавазите на Пеевски – главният прокурор, правосъдният министър, вътрешният министър. Затова е дошло време за избори“.

На въпрос гениална пиар идея ли е било плаването с лодката до парк Росенец, Мирчев отговори: „Гениалната идея беше тежката неадекватност на НСО. Работим дълго време по този казус – пуснахме над 10 сигнала и започнахме правни действия. Работим през нашия общински съветник по тази тема“.

Иванов каза, че никога не си е представял, че охранителите на НСО „ще се държат като лична охрана на мафиотски бос“. „Аз упражнявах свои права по закон в свободна европейска България. Изобщо не съм се притеснявал. Казахме им – момчета, елате на себе си“, добави той.

Инициативата „Масово ходене на плаж“ от събота е била организирана от привърженик на „Да, България“ и всичко е било една „виртуална идея“, казаха Иванов и Мирчев.

„Енергията беше огромна, хората искаха да отидат на този плаж, а той е държавна собственост. Не сме правили анализи какъв ефект ще предизвика това. Само 4 дни преди вчера този плаж беше охраняван от НСО и според охранителите това било частна собственост“, каза Иво Мирчев.

„Пяхме химна заедно с хората с белите шапки, заедно викахме „Бойко, оставка“ и „Мутри, вън“, те продължиха заедно с нас. А това е интересно, когато Доган стои в сараите“, добави той.

Според Иванов, изявленията на Борисов са „безумно включване с конспиративни теории“ и показват, че „този човек губи връзка с реалността“.

„Налагат се предсрочни избори. Колко повече те да дестабилизират държавата от това? Това, което дестабилизира държавата, е, че Бойко Борисов е безалтернативен. Поведението на мутрата, която инсталираха като главен прокурор, гавазин на Пеевски, дестабилизира държавата“, смята председателят на „Да, България“.

На въпрос коя е алтернативата, той отговори: „Ние сме политическа формация. Тези формации винаги са в предизборна кампания. Но хората не приемат подмяната на институциите с подобни задкулисия. Защото това доведе хората тук. Това не беше екологичен протест, не дойдоха само на плаж. Те искаха да счупят вратите на задкулисието, да кажат: „Ние сме свободни хора“. Това се видя и от привържениците на ДПС“, каза Иванов.

Мирчев и председателят на „Да, България“ казаха, че нямат нищо общо с Васил Божков „предвид неговия генезис“. Христо Иванов добави, че след като Борисов му се е обадил, му е обещал, че ще му предостави всички документи за „Лукойл“ и пристанище „Росенец“.

„Предстоят интересни неща – Пеевски и другите имат доста грехове. Нашата задача е да покажем това и да се борим срещу него“, каза Мирчев. „Ще инициираме серия от протести, ако това правителство не подаде оставка. Няма да спрем“.


Прочетете още:

Борисов: Нищо не ни задържа в управлението освен отговорността, за това, че ще счупят държавата

Трети ден на протести в София и "Росенец" (обзор)

Студент по право приет с комоцио в "Пирогов" след протеста на 10 юли


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024