Прокуратурата не намери виновен за смъртта на военния пилот Валентин Терзиев Снимка: © Военновъздушни сили

Военната прокуратура е прекратила разследването за смъртта на подполковник Валентин Терзиев, който загина при катастрофа на МиГ-29 при нощни учения над Черно море на 9 юни 2021.

Делото е приключило, без да бъде внесен обвинителен акт срещу евентуални виновници за фаталния инцидент въпреки множеството сигнали от вдовицата на Терзиев за злоупотреби на високо ниво.

Информацията се съобщава в доклад на Министерството на отбраната за последните 3 месеца под ръководството на Тодор Тагарев.

Прекратяването на разследването е посочено в група с редица други проблеми, идентифицирани от екипа на Тагарев след встъпването в длъжност.

"Военно окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от ВВС, а поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29", се казва в документа.

Единственото обвинение по случая беше повдигнато срещу полк. Методи Орлов - зам.-командир по летателната подготовка на авиобаза Граф Игнатиево, където е служил покойният летец.

Той беше подведен под отговорност за това, че не забранил на Терзиев да проведе стрелба след снижаването на самолета му под критично ниско ниво, както и за материалната загуба на изтребителя МиГ-29, оценен на най-малко 9 млн. лв.

От края на 2022 г. досега военната прокуратура не е съобщавала никаква публична информация за развитието на разследването.

Още преди 2 години вдовицата на Терзиев Димитрина Попова твърдеше, че Орлов ще бъде оправдан, защото е обвинен за отговорности, които не са негови.

Попова твърдеше, че "има и друго, по-отговорно лице в командния пункт, което обаче изобщо не е привлечено в хода на производството".

Тогавашният главен секретар на Румен Радев Димитър Стоянов (министър на отбраната между август 2022 и юни 2023 г., когато беше повдигнато обвинението) побърза да обяви, че Методи Орлов ще бъде обявен за невинен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024