Снимка: © Булевард България

Прокуратурата е стигнала само до ниво "анализ" на данните за 19-те души, попаднали в списъка на премиера Кирил Петков за корупционна дейност. 

Списъкът беше предаден на 11 февруари, но около месец по-късно ПРБ не е постигнала особен прогрес. В листа на Петков попаднаха санкционираните по закона "Магнитски" - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, Румен Гайтански, Петьо Петров-Еврото, Таки, Младен Михалев - Маджо, Николай Павлов и др. Министър-председателят заяви, че предава списъка на "20-тия" - а именно на главния прокурор Иван Гешев.

Кирил Петков предаде списък с 19 имена в прокуратурата, разпитваха го 2 часа (обновена)

"Във Върховна касационна прокуратура е получена изисканата информация от органите на изпълнителната власт във връзка с извършванa проверка по реда на чл. 145 от ЗСВ относно предоставените от премиера Кирил Петков медийни публикации в обем от 588 страници, съдържащи твърдения за евентуално извършени престъпления по смисъла на Наказателния кодекс от 19 лица", съобщава прокуратурата във вторник, 8 март.

МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП са изпратили материали, касаещи както посочената в публикациите информация, така и материали за предприемани действия от страна на съответния орган на изпълнителната власт по отношение на цитираните в част от публикациите лица.

След извършен анализ на предостaвената информация е било установено, че "по отношение на 8 от посочените от премиера г-н Кирил Петков лица МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП не разполагат с данни, свързани с описаното в публично достъпните източници".

За 2 от тези 8 лица не е предоставена каквато и да е информация за евентуално извършени престъпления от общ характер. По същество това означава, че до момента на изпращане на материалите органите на изпълнителната власт не са констатирали данни за извършени престъпления и/или нарушения, които да бъдат предоставени на прокуратурата с оглед осъществяване на конституционно установените й правомощия, допълват от ПРБ.

За останалите 11 от лицата са изпратени материали, които евентуално биха били съотносими с изложеното в предоставените от министър-председателя медийни публикации, заявяват от прокуратурата.

"По отношение на всички 19 лица е направена допълнителна справка в ПРБ за извършвани проверки по реда на чл. 145 от ЗСВ, приключени или водени досъдебни производства. Медийни публикации, предоставени от г-н Кирил Петков, по отношение на осемте лица, посочени по-горе, въпреки липсата на получени данни от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП, са изпратени на компетентните прокуратури с оглед извършване на преценка налице ли са данни за евентуално извършени престъпления от общ характер", гласи съобщението на обвинението.

Единственото име, което се споменава е на бившия изпълнителен директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. За него се казва, че вече е разпитван в качеството на свидетел по наблюдавано от Софийска градска прокуратура досъдебно производство със сходен предмет на този в предоставените публикации.

"Постъпилата във ВКП информация ще бъде поетапно окомплектована и изпращана на съответните компетентни прокуратури. ПРБ напомня, че съгласно конституционните разпоредби, изключителна компетентност на органите на изпълнителната власт e разкриването на престъпления. Основно задължение на Прокуратурата на Република България е повдигане на обвинения след своевременното й уведомяване за събрани достатъчно данни за извършено престъпление, така също и  поддържане на обвинителната теза в съда", пишат от прокуратурата.

Според обвинението - борбата с престъпността е отговорност на голям кръг от органи, както на изпълнителната, така и на съдебната власт. "Евентуални действия или бездействия от компетентност на изпълнителната власт или други власти няма как да бъдат вменени на прокуратурата, която, както бе посочено по-горе, има други правомощия, конкретно регламентирани в Конституцията и законите на Република България", пише в съобщението на прокуратурата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи