Прокуратурата не успя да отключи два от телефоните на Узунов Снимка: © Pixabay

Прокуратурата обяви, че е получила грешни кодове за два от трите иззети телефона на президентския секретар по правните въпроси Пламен Узунов.

Мобилните устройства са конфискувани "като веществени доказателства по досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние", пише в официалното съобщение.

При изследването на един от телефоните е установено наличие на регистър с обаждания, списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео и аудио файлове, документи и други потребителски данни. По време на изследването на телефона е било извършено и възстановяване на изтрити записи, гласи още написаното от прокуратурата.

При изследване на втория телефон е установено, че заключващият код не съвпада с предоставения такъв от ползвателя. В заключението на експертизата се сочи, че правилният код се състои от минимум четири символа, като поне един тях е буква.

Прокуратурата първоначално не е успяла да зареди третото устройство въпреки опити с различни кабели и зарядни устройства. Огледът на телефонът показва, че той е отварян и са развивани винтовете в долната му част. Установено е още, че по него са извършвани манипулации и опити да бъдат сменени части.

В хода на изследването вещото лице е отстранило причинената повреда на телефона и същият е приведен в активен режим. Установено е още, че устройството има код за заключване. Предоставеният от Узунов код обаче не е съвпаднал с действителния. Заключението на експертната справка сочи, че правилният код се състои от шест цифри.

Съветникът на президента е призован да се яви пред следовател при СО-СП с цел предоставяне на правилните отключващи кодове за ползваните от него мобилни телефони. Заради манипулацията на третото устройство специализираната прокуратура призова на разпит началника на Националната служба за охрана генерал Красимир Станчев.

През юни прокуратурата публикува извадки от електронната кореспонденция на бизнесмена Пламен Бобоков и Пламен Узунов именно по разследването за търговия с влияние.

В интервю за bTV секретарят коментира, че познава само единия от братя Бобокови, а познанството им е свързано със "служебната му дейност" по проверка на лицата, които работодателските организации подават като кандидати за участие в делегациите на президента Румен Радев.

От своя страна Бобоков определя Узунов като свой приятел и признава, че се среща с него "през седмица-две на по питие".

"Приятелство е израз, който всеки разбира по различен начин. Аз не зная много за личния му живот", беше отговорът на Узунов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

СЕМ не успя да избере свой нов председател след четири поредни гласувания

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024