Снимка: © Pixabay

Прокуратурата обяви, че е получила грешни кодове за два от трите иззети телефона на президентския секретар по правните въпроси Пламен Узунов. 

Мобилните устройства са конфискувани "като веществени доказателства по досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние", пише в официалното съобщение.

При изследването на един от телефоните е установено наличие на регистър с обаждания, списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео и аудио файлове, документи и други потребителски данни. По време на изследването на телефона е било извършено и възстановяване на изтрити записи, гласи още написаното от прокуратурата. 

При изследване на втория телефон е установено, че заключващият код не съвпада с предоставения такъв от ползвателя. В заключението на експертизата се сочи, че правилният код се състои от минимум четири символа, като поне един тях е буква.

Прокуратурата първоначално не е успяла да зареди третото устройство въпреки опити с различни кабели и зарядни устройства. Огледът на телефонът показва, че той е отварян и са развивани винтовете в долната му част. Установено е още, че по него са извършвани манипулации и опити да бъдат сменени части.

В хода на изследването вещото лице е отстранило причинената повреда на телефона и същият е приведен в активен режим. Установено е още, че устройството има код за заключване. Предоставеният от Узунов код обаче не е съвпаднал с действителния. Заключението на експертната справка сочи, че правилният код се състои от шест цифри. 

Съветникът на президента е призован да се яви пред следовател при СО-СП с цел предоставяне на правилните отключващи кодове за ползваните от него мобилни телефони. Заради манипулацията на третото устройство специализираната прокуратура призова на разпит началника на Националната служба за охрана генерал Красимир Станчев.

През юни прокуратурата публикува извадки от електронната кореспонденция на бизнесмена Пламен Бобоков и Пламен Узунов именно по разследването за търговия с влияние.

В интервю за bTV секретарят коментира, че познава само единия от братя Бобокови, а познанството им е свързано със "служебната му дейност" по проверка на лицата, които работодателските организации подават като кандидати за участие в делегациите на президента Румен Радев. 

От своя страна Бобоков определя Узунов като свой приятел и признава, че се среща с него "през седмица-две на по питие". 

"Приятелство е израз, който всеки разбира по различен начин. Аз не зная много за личния му живот", беше отговорът на Узунов. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства