Прокуратурата пусна нови чатове между Пламен Бобоков и съветника на Румен Радев Снимка: © Pixabay

Прокуратурата публикува извадки от електронната кореспонденция на бизнесмена Пламен Бобоков и президентския секретар по правните въпроси Пламен Узунов, след като срещу тях беше образувано разследване за търговия с влияние.

Междувременно - Узунов определи твърденията срещу него като "безпочвени" и заяви, че "никога, по никакъв повод не съм взимал и не ми е предлагана имотна облага, и ще държа докрай името ми да бъде изчистено". До момента срещу него не е повдигнато обвинение, а е привлечен от прокуратурата само като свидетел.

Новите данни на прокуратурата

Разкриването на потенциалните веществени доказателства от разследването е станала с разрешение на наблюдаващите прокурори и засяга три отделни случая между 22 януари 2019 и 18 декември 2019 г.

В първия случай Бобоков е изпратил на Узунов снимка на молба от руски гражданин, който е поискал да получи български паспорт - неуспешно. Руснакът е получил отказ от Съвета по гражданството още през септември 2018 г. заради постъпили възражения от страна на ДАНС "поради причини, засягащи националната сигурност на България".

Не е ясно защо Бобоков е предал този документ на Узунов и какво е последвало от размяната на данните. Съветът по гражданството е консултативен орган към Министерството на правосъдието, който дава мнение по молбите и предложенията, свързани с българското гражданство. В него няма квота на Президентството на Република България.

Вторият случай, публикуван от прокуратурата, е за серия от съобщения, при които Пламен Бобоков изпраща до събеседника си "данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали". Разговорите им по тази тема са се провеждали трикратно между април и ноември 2019.

Отново прокуратурата не дава информация дали от този обмен на данни е произтекло действие и как то се отнася към разследването срещу Бобоков.

В третия случай (от декември 2019) бизнесменът е искал справки от президентския секретар за собствеността на два автомобила "Майбах", собственост на фирма за коли под наем.

"Във връзка с горното е възложено извършването на цялостна проверка от ДАНС и от Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР. От Министерство на правосъдието и от Президентството на Република България са изискани за послужване всички относими към предмета на доказване по наказателното производство материали", се казва в съобщението на прокуратурата.

Проверява се и казуса с изтеклото предварително решение на Върховния административен съд по дело за либийския кораб БАДР от 2018 г.

Приятелство или "служебната дейност"?

В интервю за bTV Пламен Узунов коментира, че познава само единия от братя Бобокови - Пламен - а познанството им е свързано със "служебната му дейност" по проверка на лицата, които работодателските организации подават като кандидати за участие в делегациите на президента Румен Радев.

"Ако има съмнителни лица или хора със съмнителна репутация, те се спират, за да не пътуват с президента. При него (Пламен Бобоков, б.р) такова нещо не съм установил. Това е причината да установим първия си контакт", каза Узунов. Той посочи, че преди да стане секретар на Румен Радев, "не е имал честта да познава" съсобственика на "Монбат".

От своя страна Бобоков определя Пламен Узунов като свой приятел и признава, че се среща с него "през седмица-две на по питие".

"Приятелство е израз, който всеки разбира по различен начин. Аз не зная много за личния му живот", беше отговорът на Узунов.

Секретарят на президента твърди, че няма спомен как решението на ВАС по случая с кораба БАДР е попаднал у него, за да го сподели неподписано и все още непубликувано с Пламен Бобоков. Той определи отнемането на кораба в български териториални води като "изключително криминален" случай, който е довел до дипломатически скандал.

"Още през 2018 г. президентството беше настойчиво търсено от либийската страна, беше сформиран екип за проучване на целия случай, за да предотвратим евентуален по-сериозен скандал - включването на България в черния списък на ООН като пиратска държава. В този момент контактувах със страшно много хора - с разследващи журналисти. Изследвал съм всичко написано по случая. Срещах се с много хора, от които могат да потърся информация - включително и с бизнесмени с търговски интереси в Либия. Обменил съм огромен брой информация. Нямам спомен, за съжаление. Не съхранявам в мобилния си телефон стари данни. Едва ли само до мен е стигнало. Прокуратурата може да установи кога е изработено като документ и кога е публикувано", каза Пламен Узунов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024