Прокуратурата образува седем дисциплинарни производства срещу магистрати по „Осемте джуджета“ Снимка: © Булевард България

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува седем дисциплинарни производства срещу четирима прокурори и трима следователи, съобщи БТА.

Производствата бяха поискани след разпоредената от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса "Осемте джуджета".

Правният сайт "Лекс" съобщава, че е отстранен и Дилян Деянов, прокурор от Окръжната прокуратура в Перник докато срещу него тече разследване.

Той е обвинен за това, че е върнал злато, иззето като веществено доказателство на Петьо Петров-Пепи Еврото и вече бившата му съпруга Любена Павлова.

Дисциплинарните производства, които започват, са срещу следователите в следствения отдел към Софийската градска прокуратура Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе, Петранка Рабаджиева, както и срещу Ивета Маркович от Окръжната прокуратура в София;

Дилян Деянов - прокурор от Окръжната прокуратура в Перник; Мирослав Илиев от Окръжната прокуратура в Бургас и Кирил Пейчинов - прокурор във Военно-окръжната прокуратура в София.

Всички те са работили към закритата вече специализирана прокуратура.

По време на заседанието Борислав Сарафов е посочил, че в направените от него предложения за образуване на дисциплинарните производства става въпрос за тежки нарушения и бездействие от страна на тези магистрати, което е довело до тежки увреждания на авторитета на прокуратурата.

Разследването на Антикорупционния фонд (АКФ), известно като "Осемте джуджета" е от 2020 г. То показа как асансьорният производител Илия Златанов е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, свързан с компанията “Изамет”.

Основни участници схемата са бившия следовател Петьо Петров - Еврото и бившата му съпруга - Любена Павлова.

Любена Павлова вече "не познава Пепи Еврото"

7 прокурори и следователи ще бъдат наказани заради "Осемте джуджета"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024