Прокуратурата обвини Нено Димов, Борисов прие оставката му
  • Министърът на околната среда Нено Димов е обвинен в умишлена безстопанственост във връзка с разследването на кризата с водата в Перник
  • Димов подаде оставка от кабинета, която е приета от премиера Бойко Борисов
  • Прокуратурата поиска удължаване на задържането му до 72 часа
  • Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, от чиято квота беше излъчен Нено Димов, определи отстраняването и ареста му като "показно убийство"
  • Това е деветата министерска смяна в кабинета "Борисов" 3 от 2017 г. досега

Министърът на околната среда Нено Димов, който бе задържан за 24 часа във връзка с разследването на водната криза в Перник, е подал оставка. Тя вече е приета от премиера Бойко Борисов, съобщава правителствената информационна служба.

Димов е привлечен и като обвиняем за умишлена безстопанственост. Специализираната прокуратура ще го подведе под съдебна отговорност за това, че е разрешавал използването на вода от язовир "Студена" за промишлени нужди, въпреки че е уведомяван за намаляването на количеството й.

"От началото на 2018 г. нивото на водата е намаляло значително, за което ВиК-Перник е уведомявало непрекъснато общината, областния управител и министъра на околната среда и водите. Министърът ежемесечно е подписвал графика за водоползване. Установено е, че той е одобрявал водоподаването за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че многократно е уведомяван за постоянния спад в нивото на водата", казва говорителят на главния прокурор Сийка Милева на пресконференция след обвинението.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев твърди, че "ако министърът не беше подписвал тези разрешителни, към момента в язовира щеше да има над 7 млн. куб.м. вода - достатъчно, за да бъде избегнат водният режим".

Министърът в оставка продължава да е в Следствието. Прокуратурата е издала заповед за задържането му за 72 часа, за да не повлияе на разследването.

По делото бяха разпитани още бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и бившият ръководител на местната ВиК Иван Върбанов. Извършени са обиски в дома на бившия кмет на града Вяра Церовска.

Междувременно ВиК-Перник обяви, че е избрала Борислав Иванов за временен директор. Иванов е работил 5 години в дружеството, както и в пречиствателна станция "Студена". По информация на "За Перник", той е ръководител на младежката структура на ГЕРБ в Радомир. 34-годишният инженер ще управлява ВиК до провеждането на конкурс за титуляр.

"Показно убийство"

По-рано в петък вицепремиерът Красимир Каракачанов определи полицейската акция срещу министъра на околната среда като "показно убийство". Димов беше излъчен за член на правителството на Бойко Борисов от квотата на "Обединени патриоти".

Пред "Дарик" Каракачанов твърди, че очаква да се установи невинността на Димов по кризата в Перник, но въпреки това арестът му е "сложил кръст на неговата политическа кариера".

Той насочи разследването към действията на ръководството на ВиК Перник: "Има един много интересен факт – през ноември ВиК заявява 1,5 млн. куб. метра, министърът ограничава и казва – „отпускам ви един милион“. И въпреки това ВиК източва 1,5 куб. м вода. Я ми кажете сега – тези факти за какво говорят. Когато получава информация, че има проблеми с нивото на язовира, ограничава водоползването, за да се пести вода, само че ВиК не се съобразява".

Собствеността на ВиК-Перник е разпределена по следния начин: 51% на Министерството на регионалното развитие, 34% на Община Перник, 8 на сто за Община Радомир, 3% за Брезник и по два процента за общините Земен и Трън.

Все още не е ясно дали ВМРО ще излъчи следващия министър на околната среда и водите.

Какво гласи Законът за водите

В закона са изброени 50 комплексни и значими язовири в цялата страна, сред които е и яз. "Студена".

Чл. 53 на закона посочва, че министърът на околната среда и водите утвърждава годишен и месечни режимни графици, определящи начина на използването на водите от 50-те язовира в списъка. Тези графици са неразделна част от разрешителното за водовземане.

С годишния график се определя стратегията за използване на водите на язовирите през съответната година.

Месечният график се изготвя, като се вземат предвид актуалната информация за състоянието на язовира през предходния месец, определената с годишния график стратегия, прогнозата за очаквания приток, хидрометеорологичната обстановка и преценката на исканията в месечната заявка от титулярите на разрешителни за водовземане.

С месечните графици се прехвърлят води, определят се свободни обеми за поемане на очакван приток, и се определят специфични условия към титулярите на разрешителни.

Разрешеният лимит може да бъде надвишен в случай на определен с месечния график обем за поемане на очакван приток или при възникване на непредвидими и/или изключителни обстоятелства.

В МОСВ се предоставя редовна информация за водностопанския баланс в комплексните и значими язовири от цялата страна. Информацията се подава от лицата, които осъществяват техническата експлоатация на язовирите и съоръженията към тях - ежедневно, по десетдневки и месечно.

Министърът на околната среда и водите или оправомощено от него длъжностно лице може да измени месечния график при възникване на непредвидими и/или изключителни обстоятелства, за което писмено уведомява заинтересованите страни.

Това е деветата кадрова смяна в кабинета "Борисов 3" от 2017 г. насам.

Последната министерска оставка се случи едва преди месец, през декември 2019 г., когато социалният министър Бисер Петков беше заменен от Деница Сачева.

Нено Димов беше излъчен за член на кабинета от квотата на "Обединени патриоти" през 2017 г. Той е физик по образование, бивш главен секретар на Министерството на околната среда и зам.-министър в мандата на Евдокия Манева до 2001. Между 2005-2009 г. Димов беше депутат от "Демократи за силна България" в 40 Народно събрание. Малко преди края на мандата на парламента, той напусна партийната група.

В годините преди да се върне в изпълнителната власт той беше председател на Института за дясна политика - неправителствена организация, сред чиито основатели са Георги Харизанов (настоящият директор на ТВ Европа), депутатът от ГЕРБ Тома Биков и Петър Николов (историк и също бивш член на ДСБ, бивш парламентарен секретар на кабинета "Борисов" 2, понастоящем - зам.-министър на образованието).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Живот

Медицински колеж в САЩ премахва изцяло таксите след дарение от 1 млрд. долара

Дарението е вдовицата на милиардер, близък с Уорън Бъфет

09:55 - 27.02.2024
Важно днес

ГДБОП: "Червеният пират", самотен скитник заплашвал и Габриел

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024