Прокуратурата остави в ареста близък до Доган кмет и сина му

Кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер остава в ареста за 72 часа. Това се случва във връзка с вчерашната спецакция на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и прокуратурата, които влязоха на проверка в хотели, свръзани с дългогодишния кмет от ДПС.

Освен Искендер е арестуван и синът му, а дъщеря му е пусната под парична гаранция. За момента от прокуратурата не съобщават официално какви са обвиненията, по които те са разследвани.

По информация на bTV срещу кмета и децата му е повдигнато обвинение за организирана престъпна група във връзка с къщите за гости в Минерални бани, изградени с евросредства. Те вече бяха обект на проверки от Фонд "Земеделие" през 2019 г., след като стана ясно, че кметът е получил максималното финансиране от 200 хил. евро, за да построи малки хотели на двете си деца. Стойността им е общо над 1,5 млн. лв, като една част идват от евросредства.

Сега хотелите, които се помещават в една сграда, отново се проверяват от властите. Това се случва на фона на предстоящата предизборна кампания. Искендер е дългогодишен кмет на курорта Минерални бани и в момента изпълнява четвъртия си пореден мандат.

Той беше и първият общински кмет от ДПС в Хасковска област, който открито застана на страната на Ахмед Доган след вътрешния разрив в партията.

На пресконференция в парламента в петък крилото на ДПС-Доган видя в действията на прокуратурата и КПКОНПИ "предизборна бухалка", с която да се оказва натиск. Депутатът Тимур Халилов каза, че държавните институции в момента се използват с цел "натиск и репресия за въздействие върху предизборната кампания".

В събота Халилов заяви пред репортери, че крилото около почетния председател на ДПС събира сигнали за репресии и натиск срещу свои членове и симпатизанти.

"Ще предприемем действия, за да информираме европейските ни партньори и международните институции, защото се оказва, че в България държавните институции работят в полза на едно определено лице. Реално всичките жалби, които ние отправяме към МВР, остават без резултат", каза той, цитиран от БНР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

От Shein до Zara: Модната индустрия залага все повече пластмаса в дрехите

Mодни марки произвеждат все по-големи количества дрехи от нискокачествен текстил

14:43 - 21.09.2024
Живот

Лелята, в която живея

В спорта сме точно същите хора, които сме и в живота

10:57 - 21.09.2024
Важно днес

С удара по Бейрут Израел е убил и още един ключов командир от "Хизбула"

Ръководството на "Хизбула" се свива след смъртоносни нападения от Израел

10:48 - 21.09.2024
Важно днес

САЩ одобриха да продадат на България противотанкови ракети за $114 млн.

Пентагонът посочва, че това ще подобри сигурността на нейния съюзник от НАТО

10:06 - 21.09.2024
GEN Z дневници

Vol. 37: Волгин вече не е суифти, Balkandad и Джокович, защо Дуа Липа не пее за гаджетата си

В днешното издание имаме певци, автори и състезателки в конкурси за красота.

09:34 - 21.09.2024
Важно днес

Кремъл официално кани българите, които не приемат "неолибералните ценности“, да емигрират в Русия

Кремъл публикува списъка с държави, които налагат т.нар. от нея "неолиберални ценности"

08:59 - 21.09.2024