Прокуратурата отказа на "Търговска лига" дело срещу защитници на държавната детска болница

Прокуратурата е отказала да образува дело срещу членовете на Обществения съвет за изграждане на държавна детска болница. Сигналът срещу тях беше подаден от дружеството "Търговска лига" - с твърдения, че носят отговорност за спряна инвестиция в частна болница в София. "Провинението" - според компанията - на хора като адвокат Мария Шаркова и журналистката Надежда Цекулова е, че са изразили публично неодобрение за частния проект, който според тях би попречил на проекта за държавна детска болница.

В началото на месец май първото служебно правителство на Димитър Главчев одобри проект на "Търговска лига" за строеж на частна болница "Мама и аз" в София. Само няколко часа по-късно след обществена реакция, в това число от представители на Обществения съвет, но не само, решението беше отмемено. Нещо повече - Главчев подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата за проверка на одобрената същия ден от неговия кабинет инвестиция и обяви, че "ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет".

Дълго време нямаше данни за развитие по действията на Главчев, но "Търговска лига" - инвеститорът в спряната частна болница, започна да подава сигнали срещу Обществения съвет за държавна детска болница до институции като ДАНС и прокуратурата.

Така и не стана ясно как точно частният интерес на дружество изведнъж се превърна във въпрос на националната сигурност, но ДАНС се зае с проверка. Привика на разпити представители на Обществения съвет, сред които адвокат Шаркова и Цекулова.

В крайна сметка наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че няма данни "за конкретно престъпление срещу Републиката", извършено от представителите на Обществения съвет.

От съобщението не става ясно какъв точно е бил сигналът срещу членовете на Обществения съвет, но по закон престъпленията срещу републиката се считат за едни от най-тежките. Сред тях са насилствена смяна на властта, шпионаж, предателство и др., отбелязва изданието "Mediapool".

"Основен довод за постановяване на отказ е, че правото на свобода на изразяване на мнение е основно право и никой не може да бъде наказан за своите мисли и в частност мнение по даден обществен въпрос", заявяват от държавното обвинение по сигналите на "Търговска лига" срещу Шаркова, Цекулова и др.

Работата по сигнала, подаден от Главчев - искането за проверка за законосъобразността на процедурата за първоначално одобрение на строеж на частната болница „Мама и аз“, също се оказа приключил.

Наблюдаващият прокурор е възложил на Комисията за противодействие на корупцията проверка във връзка с евентуално извършени длъжностни престъпления от страна на служители на Министерство на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

Нарушения не са открити.

"Сред мотивите на прокурора за постановяване на отказ от образуване на досъдебно производство са, че не са установени нарушения на служебните задължения, неизпълнение на такива или превишаване на власт, както и поради обстоятелството, че не е констатирана користна цел да бъде получена облага или да бъде причинена вреда. Също така е възприето, че не е извършено престъплението безстопанственост, защото не е причинена вреда", става ясно още съобщението на прокуратурата.

Човекът, който представя проекта за изграждане на частната болница пред кабинета "Главчев 1", е министърката на здравеопазването Галя Кондева. Тя твърди, че е "получено одобрението на всички институции", в това число и на Националната здравноосигурителна каса.

Документите, на база на които служебното правителство одобри първоначално инвестиционния проект за болница "Мама и аз", не са публични. За публикуването им настояха и от обществения съвет за изграждане на държавното детско лечебно заведение, и различни активисти. Това не се служи, чо проектът беше спрян.

"Търговска лига": Интересите на частен субект са въпрос на национална сигурност


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024