Прокуратурата откри данни за престъпление в ДКК и образува досъдебно производство Снимка: © БНТ

Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство на 13 декември с оглед данни за извършено престъпление в Държавната консолидационна компания (ДКК). Това съобщи държавното обвинение в сряда.

„Предмет на разследването по делото ще бъдат обстоятелствата, свързани с редица договори, сключвани в ДКК, и последиците от това, включително изплатените вече средства по тези договори“, съобщиха още от прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано след проверка на Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ), ръководена от Сотир Цацаров. Тя се зае със случая няколко дни след скандала около уволнението на един от двамата изпълнителни директори на ДКК Ваня Караганева в края на ноември.

Отделно в прокуратурата постъпи сигнал от втория директор Рая Каназирева.

Съветът на директорите обяви отстраняването на Ваня Караганева заради редица нарушения след назначаването ѝ от бившия икономически министър Кирил Петков през септември. Сред злоупотребите, които бяха посочени в мотивите за освобождаването ѝ, са: прекратяване на правомощията на адвокат по пет дела и назначаването на друг с хонорар от над 1.12 млн. лева, които вече веднъж са платени; еднолично подписване на извънсъдебна спогодба с материален интерес 50 милиона лева, с различен от одобрения вече от Съвета на директорите на ДКК текст; декларация с невярно съдържание пред Търговския регистър; еднолично решение за смяна на обслужващата банка с такава, която не е покрила стрес теста на Европейската централна банка и други.

Караганева оспори част от твърденията. Според нея освобождаването ѝ е станало след заседание на борда, което не се е провело по надлежния ред, и затова обжалва.

Тогавашният принципал на ДКК – служебният министър на икономиката в кабинета "Янев 2" Даниела Везиева, поиска оставките на трима от директорския борд - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска заради решението да освободят Караганева. Те бяха назначени от ГЕРБ през април, в последните дни от кабинета "Борисов 3".

„Материалите от проверката (б.а. – на КПКОНПИ) са постъпили в СГП и са докладвани на наблюдаващия прокурор. След като се е запознал с тях и е анализирал наличната информация, наблюдаващият прокурор е счел, че са налице законен повод и достатъчно данни да образува досъдебно производство. Разследването по делото е възложено на следовател от отдел „Следствен“ към СГП“, обявиха от прокуратурата.

„Предстои събирането и проверката на доказателства по реда на Наказателнопроцесуалния кодекс с оглед установяване на обективната истина“, пише още в съобщението на обвинението.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024