Прокуратурата отново смачка делото за пачките и кюлчетата в спалнята на Борисов

Три месеца след като прокуратурата прекрати и поднови разследването за снимките с пачки и кюлчета от спалнята на Бойко Борисов, в СГП отново са стигнали до извода, че "няма достатъчно данни, за да се разследва престъпление".

Това се отнася както за евентуално престъпление, свързано с произхода на парите, евентуално корупционно престъпление, или нарушение, свързани с произхода на оръжието от нощното шкафче.

Вместо това прокуратурата описва в подробности какви съмнения има за достоверността на самите снимки (които бяха разпространени още преди 3 години) и на изобразените върху тях предмети.

"Не е възможно да бъде доказано по несъмнен начин дали процесните предмети (банкноти с номинал 500 евро, златни кюлчета и пистолет) действително са се намирали на изобразеното на снимките място. Не може да бъде доказано и дали пачките с банкноти с номинал 500 евро съдържат и други банкноти (освен тази, която се вижда най-отгоре), колко на брой са и на каква обща стойност", се казва в справката от СГП.

В нея се твърди още, че "при детайлното изследване на изображенията, съдържащи се в процесните файлове, са установени множество несъответствия".

Например: липсвали водни знаци или има цветови несъответствия в холограмните знаци на банкнотите. Имало "разлика в оцветяването на номиналната стойност на изображения на банкнотите при наличното осветление".

Открити са "размити петна по части от изображенията на банкнотите". Прокурорите се съмняват и във "физическото разположение на използвания ластик" - "на някои снимки ластиците, използвани за стягане на банкнотите, са в неестествена позиция, а на други снимки - изобщо липсват".

Проверките в чужди държави по следите на евровите банкноти и златните кюлчета също се оказват без резултат.

"От постъпилата в СГП от Кралство Белгия информация за предметите, с обективни признаци на кюлчета от благороден метал, не е възможно да се проследи и установи по несъмнен начин дали същите са били внесени или изнесени през границата на Република България, нито дали и от кого евентуално са били предмет на покупко-продажба у нас", е обяснението за липсата на развитие по разследването за поредните номера на кюлчетата.

Оказва се, че липсва и информация за лицата, които са посещавали резиденцията на Бойко Борисов в "Бояна", защото "охраната от НСО не е имала задължение и не е записвала данните на посетителите".

В хода на досъдебното производство са разпитани служители на НСО, озеленител, както и лицата, отговарящи за хигиенно-битовите нужди на имота, обитаван от тогавашния премиер.

"Разпитани са лица, спрямо които са отправени твърдения, че са правили лични подаръци на тогавашния министър-председател. Същите са отрекли да са посещавали имота и/или да са правили подаръци", се казва в прокурорското съобщение.

Подозрения за "дарители" на кюлчета за Бойко Борисов бяха отправени към собственика на "Градус" Иван Ангелов - Пилето, както и към собственика на "Геотехмин" Цоло Вутов по време на изслушването на земеделския бизнесмен Светослав Илчовски в Народното събрание през 2021 г.

От информацията не става ясно дали те или други хора са викани на разпит.

Няма яснота и коя е прословутата "Мата Хари", за която Борисов твърдеше, че е авторка на снимките и клиповете.

"В качеството си на свидетел Б. Борисов е посочил, че никога не е държал пари, златни кюлчета и други ценни вещи в нощно шкафче. Заявил е също така, че не знае кой и кога може да е правил процесните снимки и видеозапис, а относно негови изявления пред медиите, че снимките може да са направени от една „прекрасна госпожа“, заявява, че се е пошегувал, провокиран от журналистически публикации, според които снимките са направени от жена", се казва в съобщението.

Единственият "пробив" по въпроса кой и как е разпратил снимките до медиите, е информацията, че това е станало през публично достъпна Wi-Fi мрежа, намираща се в близост до НДК и поддържана от Столична община.

Постановлението за прекратяване на досъдебното производство засега не е окончателно и подлежи на проверка от Апелативната прокуратура.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024