Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов за "Барселонагейт" Снимка: © Булевард България

Софийската градска прокуратура е поискала сваляне на имунитета на Бойко Борисов като народен представител.

Намерението на СГП е да му повдигне обвинение, а делото, по което е разработван, е т.нар. "Барселонагейт", свързано с имението в каталунския град, в което живееше бившата манекенка Борислава Йовчева.

"От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина", се казва в информацията на СГП.

Само преди пет дни Борисов беше привикан на разпит в Софийската градска и Върховната касационна прокуратури, като първото производство беше свързано именно с "Барселонагейт".

Тогава той беше разпитан в качеството на свидетел по разследването за праен на пари.

От 2019 г. насам испанската прокуратура води свое разследване, като то стана повод за сезиране на българското обвинение от "БОЕЦ".

Прокуратурата в София обаче бездействаше до днес с най-различни оправдания - последното обяснение за липсата на решение по проверката беше, че още се превеждали документи от други държави, а тепърва ще се прави съдебно-счетоводна експертиза и допълнителни разпити на свидетели.

Вдигането на "Барселонагейт" след дълга пауза стана след скандала около искането за оставка на Иван Гешев като главен прокурор. Гешев обвини заместника си Борислав Сарафов, че е опитал да задейства прекратяване на проверката в СГП, но наблюдаващият прокурор - съученик на Гешев - му се обадил да го предупреди.

На пресконференцията си на 15 май Иван Гешев заяви, че разследването ще трябва да продължи заради "процесуални причини" най-рано до есента или края на 2023 г.

Внасянето на искане за снемане на имунитета на народен представител се прави от главния прокурор. Формално, Гешев би трябвало да е в отпуск, а правомощията му да се изпълняват от негова заместничка.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024