Прокуратурата повдигна обвинение на кмет от Старозагорско за търговия с гласове Снимка: © Булевард България

Софийска градска прокуратура е привлякла към наказателна отговорност кмет на община в Старозагорска област за купуване на гласове.

От ПРБ съобщиха, че събраните доказателства срещу М. Ц. сочат, че кметът предлагал и давал имотна облага на различни лица с цел да ги склони да гласуват за определена политическа партия и кандидат.

По разследването са извършени разпити на свидетели, включително на над 10 лица пред съдия, претърсвания и изземвания в населени места в област Стара Загора. Намерени и иззети са парични средства в размер на 10 000 лева и списък с имена.

„По време на разпитите свидетелите са разказали за начина, по който те били събирани от обвиняемия в ромската махала на населеното място, като М.Ц. им предлагал и давал суми в размер на по 50 лева за всеки, за да гласуват за конкретна политическа партия и кандидат. Над 20 лица са потвърдили, че са получили сумата от 50 лева по време на масово раздаване на пари в махалата. Било им обещавано също разрешаване на проблеми с регулация на имоти и изграждане на водопроводна мрежа. Отправяни били и заплахи към тях“, съобщават от прокуратурата.

Името на кмета не се съобщава, но инициалите му съвпадат с тези на кмета на Гурково – Мариан Цонев. В четвъртък той каза пред БНР, че е бил извикан за разпит на 9 юли и обясни, че в ход била акция с цел оклеветяването му.

"Готов съм да съдействам. Нито съм купувал (гласове – б.р.), нито съм имал намерение да правя такова нещо", казва той пред националното радио.

„Те продължават вече година и половина. Шест проверки от КПКОНПИ са ми правили за всичко, от Специализираната прокуратура и така нататък. Засега образувани дела няма. Прави се от няколко човека, които явно, че си постигнаха целта“, добавя Цонев.

Материалите по досъдебното производство са били изпратени и приети от СГП. Разследването се извършва от екипи на наблюдаващи прокурори и следователи със съдействието на структурите на ДАНС за региона.

Междувременно МВР провежда поредната си акция срещу купуването на гласове – във великотърновското село Раданово. Селото е блокирано от силите на реда, обискирана е къща, проверяват се още 4 адреса, сред които местния магазин, предаде bTV.

Водят се разпити и се издирват списъци с имена и ЕГН-та. На предишните избори търговията на гласовете в селото вървяла между 40 и 60 лв., казват местни жители.


"Изправи се! Мутри вън" отстрани кандидат от листата си в Бургас, след като Гешев поиска имунитета му


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023