Снимка: © Булевард България

Софийска градска прокуратура е привлякла към наказателна отговорност кмет на община в Старозагорска област за купуване на гласове.

От ПРБ съобщиха, че събраните доказателства срещу М. Ц. сочат, че кметът предлагал и давал имотна облага на различни лица с цел да ги склони да гласуват за определена политическа партия и кандидат.

По разследването са извършени разпити на свидетели, включително на над 10 лица пред съдия, претърсвания и изземвания в населени места в област Стара Загора. Намерени и иззети са парични средства в размер на 10 000 лева и списък с имена.

„По време на разпитите свидетелите са разказали за начина, по който те били събирани от обвиняемия в ромската махала на населеното място, като М.Ц. им предлагал и давал суми в размер на по 50 лева за всеки, за да гласуват за конкретна политическа партия и кандидат. Над 20 лица са потвърдили, че са получили сумата от 50 лева по време на масово раздаване на пари в махалата. Било им обещавано също разрешаване на проблеми с регулация на имоти и изграждане на водопроводна мрежа. Отправяни били и заплахи към тях“, съобщават от прокуратурата.

Името на кмета не се съобщава, но инициалите му съвпадат с тези на кмета на Гурково – Мариан Цонев. В четвъртък той каза пред БНР, че е бил извикан за разпит на 9 юли и обясни, че в ход била акция с цел оклеветяването му.

"Готов съм да съдействам. Нито съм купувал (гласове – б.р.), нито съм имал намерение да правя такова нещо", казва той пред националното радио.

„Те продължават вече година и половина. Шест проверки от КПКОНПИ са ми правили за всичко, от Специализираната прокуратура и така нататък. Засега образувани дела няма. Прави се от няколко човека, които явно, че си постигнаха целта“, добавя Цонев.

Материалите по досъдебното производство са били изпратени и приети от СГП. Разследването се извършва от екипи на наблюдаващи прокурори и следователи със съдействието на структурите на ДАНС за региона.

Междувременно МВР провежда поредната си акция срещу купуването на гласове – във великотърновското село Раданово. Селото е блокирано от силите на реда, обискирана е къща, проверяват се още 4 адреса, сред които местния магазин, предаде bTV.

Водят се разпити и се издирват списъци с имена и ЕГН-та. На предишните избори търговията на гласовете в селото вървяла между 40 и 60 лв., казват местни жители.


"Изправи се! Мутри вън" отстрани кандидат от листата си в Бургас, след като Гешев поиска имунитета му


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности