Снимка: © Getty Images

Българската прокуратура е изпратила пакет от експерти предложения за промени в Наказателния кодекс (НК) до Народното събрание. Една от тези промени е свързана с включването на хомофобски и трансфобски подбуди към списъка за престъпления от омраза. Това става ясно от прессъобщение на съдебната институция.

От там посочват, че предвид невъзможността да се обхванат всички видове дискриминационни елементи е отправена препоръка за въвеждането на норма в Общата част на Наказателния кодекс. Освен това се предлага изричното включване в съставите на престъпленията от омраза на признаците „сексуална ориентация, пол, полова идентичност и изражение на пола.

България не поддържа официална статистика за престъпленията от омраза, извършени срещу хора от ЛГБТИ общността, тъй като те не са включени в Наказателния кодекс.

Темата за хомофобските престъпления беше в центъра и на предизборната кампания през ноември миналата година, когато председателят на "Български национален съюз" Боян Расате извърши вандалска атака срещу общностния център Rainbow Hub в София. Той беше обвинен за хулиганство и причиняване на телесна повреда по време на нахлуването.

Боян Расате е уличен в погром срещу LGBT-центъра Rainbow Hub

Другите предложения за промени, които прокуратурата предвижда, са свързани с отпадането на провокацията към подкуп, разширяване на възможностите за разследване на организирата престъпност, въвеждане на нов престъпен състав във връзка с оналйн пространството и други.

Предвижда се и изрична възможност за смекчаване или изключване на наказуемостта за подсъдими, които са допринесли за разкриване и доказване на престъпленията. Обърнато е внимание i на необходимостта от криминализиране на поробването, което е факт в повече от 25 държави от ЕС, но не и в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море