Прокуратурата прекрати делото срещу Иван Портних за Пловдивския панаир

Непосредствено преди предсрочните парламентарни избори на 9 юни Варненската прокуратура е прекратила досъдебното производство срещу бившия кмет на Варна Иван Портних (ГЕРБ). Той беше разследван за това, че не е изпълнил решение на Варненския общински съвет за връщане на акциите от Пловдивския панаир на държавата. Всеки кмет по закон е длъжен да изпълнява решенията на общинския съвет.

За прекратеното дело съобщи разследващият сайт Bird.bg.

Скандалът около прехвърлянето на ключовия пакет с акции между правителството, общините Варна и Пловдив и бизнесмена и почетен консул на Русия Георги Гергов продължава вече 8 години.

И в момента Гергов е мажоритарен собственик на Панаира, но няма право да се разпорежда със собствеността без съгласието на останалите акционери. До 2016 г. 49,6% от акциите принадлежаха на Министерството на икономиката.

В кабинета "Борисов 2" обаче беше направена "маневра", при която държавният дял беше разделен между общините Варна и Пловдив - в съотношение 29 към 20,6%.

Схемата нямаше нищо общо с интереса на Пловдив, а целеше да разреши друг "висящ" имотен спор между Варна и Георги Гергов за контрола на терена на т.нар. Дупка в центъра на града.

Година по-късно Общинският съвет във Варна беше инструктиран от премиера да върне дарените 29% от Панаира, в замяна на държавна помощ, с която да откупят Дупката от Гергов.

Иван Портних обаче не само не върна акциите в Министерството на икономиката, но и предложи те да бъдат апортирани в дружество, контролирано от Гергов. Това провокира тежък политически скандал, който се прехвърли и в полето на съда заради серия обжалвания.


Международен панаил Пловдив Как Георги Гергов получи контрол върху Панаира в Пловдив (обяснено)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024