Снимка: © Прокуратура

Пълен обрат за прокуратурата настъпи по делото срещу Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

Процесът беше описван от главния прокурор Иван Гешев като част от "войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси". След оправдателните присъди на две инстанции обаче държавното обвинение е решило да не обжалва решенията на съда пред ВКС в 14-дневния срок, съобщават bTV и БНТ.

Така оправдвателната присъда за всички обвиняеми влиза в сила и делото приключва окончателно.

До момента няма обяснение от страна на прокуратурата за решението да не се възползва от възможността за произнасяне на третата съдебна инстанция по казуса.

След повече от 4 години тормоз дори прокуратурата се отказа да твърди, че черното е бяло и прие решенията на двете инстанции на специализирания съд - че всички инкриминирани действия са били напълно законни (всъщност неизбежни, тъй като се е изпълнявало решение на Министерски съвет) и не само няма щета за бюджета, а точно обратното, държавата е продала акциите си на по-висока цена от справедливата им стойност. Сделката освен това е и с най-добри финансови показатели за държавата в сравнение с другите две идентични, извършени по-късно и чиято законност никой не е поставял под въпрос.

Ще попитате - от прокуратурата казаха ли едно "Извинявай" - че лъгаха, деляха на нула, за да им излязат сметките, клеветяха по медиите и настройваха хората, съсипваха репутации, здраве и нерви, кариери и възможности за бизнес и караха хора да плачат от страх за близките си? Тц... Допълнение: Не, запорът на активите ми, направен от КПКОНПИ по повод на това дело не е свален и тепърва ще трябва да се боря в съда за правото да разполагам с парите и имуществото си"", написа Трайчо Трайков по повод края на процеса.

Бившият ръководител на КРИБ и двамата бивши министри в кабинета "Борисов 1" бяха подведени под отговорност с твърдението, че са нанесли щети на държавата заради продажбата на 33% държавен дял в електроразпредeлителното дружество през 2011 г. на предполагаемо занижена цена.

Прокопиев беше обвинен заради това, че е съучаствал на Дянков като "умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията" с препоръка по време на Тристранен съвет за публична продажба на акциите от EVN през фондовата борса.

През лятото на 2020 г. първоинстанционният съд реши, че сделката не е причинила никаква щета на държавата, а деянията на подсъдимите не представляват престъпления. На 20 април Апелативният специализиран съд прие, че сделката не е причинила щети на държавата, а деянията на подсъдимите не представляват престъпления.

Съдът потвърди оправдателните присъди на Прокопиев, Трайков и Дянков по делото EVN


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори