Прокуратурата сама се отказа от делото срещу Прокопиев, Дянков и Трайков Снимка: © Прокуратура

Пълен обрат за прокуратурата настъпи по делото срещу Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

Процесът беше описван от главния прокурор Иван Гешев като част от "войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси". След оправдателните присъди на две инстанции обаче държавното обвинение е решило да не обжалва решенията на съда пред ВКС в 14-дневния срок, съобщават bTV и БНТ.

Така оправдвателната присъда за всички обвиняеми влиза в сила и делото приключва окончателно.

До момента няма обяснение от страна на прокуратурата за решението да не се възползва от възможността за произнасяне на третата съдебна инстанция по казуса.

След повече от 4 години тормоз дори прокуратурата се отказа да твърди, че черното е бяло и прие решенията на двете инстанции на специализирания съд - че всички инкриминирани действия са били напълно законни (всъщност неизбежни, тъй като се е изпълнявало решение на Министерски съвет) и не само няма щета за бюджета, а точно обратното, държавата е продала акциите си на по-висока цена от справедливата им стойност. Сделката освен това е и с най-добри финансови показатели за държавата в сравнение с другите две идентични, извършени по-късно и чиято законност никой не е поставял под въпрос.

Ще попитате - от прокуратурата казаха ли едно "Извинявай" - че лъгаха, деляха на нула, за да им излязат сметките, клеветяха по медиите и настройваха хората, съсипваха репутации, здраве и нерви, кариери и възможности за бизнес и караха хора да плачат от страх за близките си? Тц... Допълнение: Не, запорът на активите ми, направен от КПКОНПИ по повод на това дело не е свален и тепърва ще трябва да се боря в съда за правото да разполагам с парите и имуществото си"", написа Трайчо Трайков по повод края на процеса.

Бившият ръководител на КРИБ и двамата бивши министри в кабинета "Борисов 1" бяха подведени под отговорност с твърдението, че са нанесли щети на държавата заради продажбата на 33% държавен дял в електроразпредeлителното дружество през 2011 г. на предполагаемо занижена цена.

Прокопиев беше обвинен заради това, че е съучаствал на Дянков като "умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията" с препоръка по време на Тристранен съвет за публична продажба на акциите от EVN през фондовата борса.

През лятото на 2020 г. първоинстанционният съд реши, че сделката не е причинила никаква щета на държавата, а деянията на подсъдимите не представляват престъпления. На 20 април Апелативният специализиран съд прие, че сделката не е причинила щети на държавата, а деянията на подсъдимите не представляват престъпления.

Съдът потвърди оправдателните присъди на Прокопиев, Трайков и Дянков по делото EVN


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024