Снимка: © Прокуратура

Пълен обрат за прокуратурата настъпи по делото срещу Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

Процесът беше описван от главния прокурор Иван Гешев като част от "войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси". След оправдателните присъди на две инстанции обаче държавното обвинение е решило да не обжалва решенията на съда пред ВКС в 14-дневния срок, съобщават bTV и БНТ. 

Така оправдвателната присъда за всички обвиняеми влиза в сила и делото приключва окончателно. 

До момента няма обяснение от страна на прокуратурата за решението да не се възползва от възможността за произнасяне на третата съдебна инстанция по казуса. 

След повече от 4 години тормоз дори прокуратурата се отказа да твърди, че черното е бяло и прие решенията на двете инстанции на специализирания съд - че всички инкриминирани действия са били напълно законни (всъщност неизбежни, тъй като се е изпълнявало решение на Министерски съвет) и не само няма щета за бюджета, а точно обратното, държавата е продала акциите си на по-висока цена от справедливата им стойност. Сделката освен това е и с най-добри финансови показатели за държавата в сравнение с другите две идентични, извършени по-късно и чиято законност никой не е поставял под въпрос.

Ще попитате - от прокуратурата казаха ли едно "Извинявай" - че лъгаха, деляха на нула, за да им излязат сметките, клеветяха по медиите и настройваха хората, съсипваха репутации, здраве и нерви, кариери и възможности за бизнес и караха хора да плачат от страх за близките си? Тц... Допълнение: Не, запорът на активите ми, направен от КПКОНПИ по повод на това дело не е свален и тепърва ще трябва да се боря в съда за правото да разполагам с парите и имуществото си"", написа Трайчо Трайков по повод края на процеса. 

Бившият ръководител на КРИБ и двамата бивши министри в кабинета "Борисов 1" бяха подведени под отговорност с твърдението, че са нанесли щети на държавата заради продажбата на 33% държавен дял в електроразпредeлителното дружество през 2011 г. на предполагаемо занижена цена.

Прокопиев беше обвинен заради това, че е съучаствал на Дянков като "умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията" с препоръка по време на Тристранен съвет за публична продажба на акциите от EVN през фондовата борса. 

През лятото на 2020 г. първоинстанционният съд реши, че сделката не е причинила никаква щета на държавата, а деянията на подсъдимите не представляват престъпления. На 20 април Апелативният специализиран съд прие, че сделката не е причинила щети на държавата, а деянията на подсъдимите не представляват престъпления.

Съдът потвърди оправдателните присъди на Прокопиев, Трайков и Дянков по делото EVN


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти