Прокуратурата се е самосезирала за енергийните прахчета

Софийската районна прокуратура се самосезирала за енергийните прахчета, чието рекламно лице стана фолк певицата Диона. По информация на NOVA е образувана преписка и започва разследване.

По-рано в четвъртък здравният министър Галя Кондева разпореди на Регионалните здравни инспекции да извършат проверки в спешен порядък във физически обекти, за които има информация, че може да се предлагат т.нар. „енергиен сниф”.

  • Става въпрос за вещество, което се приема през носа под формата на бял прах чрез специална тръбичка.
  • Начинът му на употреба е досущ като смъркане на кокаин.

Инспекциите ще се направят заедно с представители на Комисията за защита на потребителите (КЗП), която в сряда наложи санкция от 30 000 лв. на компанията разпространител.

След установяване на произхода на продуктите, веригата на доставки, както и вложените суровини и съставки, ще бъде изготвена преценка за безопасността на предлаганите продукти чрез назална употреба и ще се вземе решение за евентуално ограничаване или забрана, съобщават от здравното ведомство.

Скандална реклама с участието на певицата Диона, която "смърка енергийна напитка" под формата на бял прах внезапно отвори очите на институциите за онлайн търговия със съмнителен продукт.

През януари тази година тя беше спряна, докато шофира на столичния булевард „България", а кръвната ѝ проба доказа наличие на кокаин.

Софийската районна прокуратура ѝ повдигна обвинение за шофиране след употреба на наркотични вещества. През април обвинителният акт срещу нея влезе в Софийския районен съд, но няма информация дали делото е приключило.

Още по темата:

За смъркането на "енергийна напитка" и реакцията на институциите

Франция вече забрани "енергиен прах", симулиращ употреба на кокаин

Скандална реклама на "енергийна напитка" с Диона, която беше хваната да шофира с кокаин (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024