Софийската градска прокуратура ще направи проверка по повод разследването на Антикорупционния фонд срещу бившия следовател Петьо Петров (известен от години с прякора "Петьо Еврото"). 

Прокуратурата съобщава, че се е "самосезирала във връзка с публикации в средства за масово осведомяване, касаеща интервю на И.З.", без да споменава конкретния случай. 

И.З. е Илия Златанов - съсобственик на фирмата за производство на асансьори "Изамет". 73-годишният бизнесмен твърди, че след 2-годишен спор със сина си за контрола върху семейния бизнес се е обърнал за помощ към Петров по съвет на свой неназован съсед. Петьо Петров е бивш директор на Следствения отдел към СГП, напуснал съдебната система през 2015 г. след опит за образуване на дисциплинарно производство срещу него във ВСС. В момента той е действащ адвокат. Златанов твърди, че срещу запис на заповед за близо 2,7 млн. лв. Петров е осигурил изключително бързото задействане на прокуратурата по делото срещу сина му, който е арестуван за няколко месеца. Впоследствие обаче, според разказа на бизнесмена, бившият следовател и съпругата му са направили опит да отнемат цялата му компания под натиск и физически заплахи. 

Златанов твърди още, че офисът на Еврото е охраняван постоянно от униформени полицейски служители, както и че той е контактувал редовно с висши представители на Специализираната прокуратура и Националната следствена служба в заведението "Осемте джуджета" в София. 

"По случая е образувана прокурорска преписка, която ще извърши проверка на всички факти и обстоятелства, изнесени в интервюто от  И. З. Резултатите от проверката ще бъдат анализирани относно наличието на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер за образуване на досъдебно производство", се казва в съобщението на СГП. До момента няма коментар по случая от страна на главния прокурор Иван Гешев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти