Софийската градска прокуратура ще направи проверка по повод разследването на Антикорупционния фонд срещу бившия следовател Петьо Петров (известен от години с прякора "Петьо Еврото"). 

Прокуратурата съобщава, че се е "самосезирала във връзка с публикации в средства за масово осведомяване, касаеща интервю на И.З.", без да споменава конкретния случай. 

И.З. е Илия Златанов - съсобственик на фирмата за производство на асансьори "Изамет". 73-годишният бизнесмен твърди, че след 2-годишен спор със сина си за контрола върху семейния бизнес се е обърнал за помощ към Петров по съвет на свой неназован съсед. Петьо Петров е бивш директор на Следствения отдел към СГП, напуснал съдебната система през 2015 г. след опит за образуване на дисциплинарно производство срещу него във ВСС. В момента той е действащ адвокат. Златанов твърди, че срещу запис на заповед за близо 2,7 млн. лв. Петров е осигурил изключително бързото задействане на прокуратурата по делото срещу сина му, който е арестуван за няколко месеца. Впоследствие обаче, според разказа на бизнесмена, бившият следовател и съпругата му са направили опит да отнемат цялата му компания под натиск и физически заплахи. 

Златанов твърди още, че офисът на Еврото е охраняван постоянно от униформени полицейски служители, както и че той е контактувал редовно с висши представители на Специализираната прокуратура и Националната следствена служба в заведението "Осемте джуджета" в София. 

"По случая е образувана прокурорска преписка, която ще извърши проверка на всички факти и обстоятелства, изнесени в интервюто от  И. З. Резултатите от проверката ще бъдат анализирани относно наличието на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер за образуване на досъдебно производство", се казва в съобщението на СГП. До момента няма коментар по случая от страна на главния прокурор Иван Гешев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори