Прокуратурата се самосезира по случая "Осемте джуджета"

Софийската градска прокуратура ще направи проверка по повод разследването на Антикорупционния фонд срещу бившия следовател Петьо Петров (известен от години с прякора "Петьо Еврото").

Прокуратурата съобщава, че се е "самосезирала във връзка с публикации в средства за масово осведомяване, касаеща интервю на И.З.", без да споменава конкретния случай.

И.З. е Илия Златанов - съсобственик на фирмата за производство на асансьори "Изамет". 73-годишният бизнесмен твърди, че след 2-годишен спор със сина си за контрола върху семейния бизнес се е обърнал за помощ към Петров по съвет на свой неназован съсед. Петьо Петров е бивш директор на Следствения отдел към СГП, напуснал съдебната система през 2015 г. след опит за образуване на дисциплинарно производство срещу него във ВСС. В момента той е действащ адвокат. Златанов твърди, че срещу запис на заповед за близо 2,7 млн. лв. Петров е осигурил изключително бързото задействане на прокуратурата по делото срещу сина му, който е арестуван за няколко месеца. Впоследствие обаче, според разказа на бизнесмена, бившият следовател и съпругата му са направили опит да отнемат цялата му компания под натиск и физически заплахи.

Златанов твърди още, че офисът на Еврото е охраняван постоянно от униформени полицейски служители, както и че той е контактувал редовно с висши представители на Специализираната прокуратура и Националната следствена служба в заведението "Осемте джуджета" в София.

"По случая е образувана прокурорска преписка, която ще извърши проверка на всички факти и обстоятелства, изнесени в интервюто от И. З. Резултатите от проверката ще бъдат анализирани относно наличието на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер за образуване на досъдебно производство", се казва в съобщението на СГП. До момента няма коментар по случая от страна на главния прокурор Иван Гешев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024