Прокуратурата се заема да разследва смъртния случай на удареното от мълния дете в Русе Снимка: © Screenshot

Окръжната прокуратура в Русе ще разследва случая, при който 11-годишно момче загина, след като беше поразено от мълния на футболно игрище. Това съобщава БТА, като се позовава на информация от съдебния орган.

В сряда вечерта мълния удари две деца, докато са били на тренировка по футбол на стадион "Дунав" в Русе. Едното от тях почина, а другото е в тежко състояние в болница. По-рано беше съобщено, че то вече диша самостоятелно.

Прокуратурата ще проверява дали има данни за извършено престъпление - причиняване на смърт "поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно-регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност" (по чл. 123 от Наказателния кодекс).

Следствените органи ще разследват обстоятелствата за случая, свързани с изискванията за безопасност на футболното игрище, наличието и годността на системите за мълниезащита, състоянието и заземяването на електрическите тела, както и дължимото поведение в това отношение на съответните лица.

По-рано кметът на Русе Пенчо Милков обяви, че общината започва проверка на концесионера на стадиона на ФК "Дунав". Фирмата управлява обекта от пет години, като твърди, че има нова мълниезащита.

На мястото на инцидента вече е извършен първоначален оглед, съобщава БНТ, като предстои да бъдат изискани документи, да бъдат разпитани свидетели и да се назначат технически и медицински експертизи.

Второто дете, ударено от мълния в Русе, е в тежко състояние


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024