Снимка: © Булевард България

Прокуратурата съобщи, че работи по 20 сигнала, подадени от представители на двете служебни правителства на Стефан Янев.

Проверят се и сигнали от граждани, бивши депутати, представители на държавни институции, в част от които се настоява за проверки на членове на правителството на Бойко Борисов и отделни длъжностни лица в периода май 2017 – октомври 2021 г.

Три от сигналите, подадени от министри от първото и второто правителство на Стефан Янев, са изпратени по компетентност на Европейската прокуратура.

Първият е доклад от Министерството на околната среда за нарушения при изпълнение на дейности по Оперативна програма "Околна среда" - 2014-2020 г.

Вторият е сигнал от зам.-министър на икономиката за престъпления, свързани с получени средства от еврофондове по ОП „Иновации и конкурентоспособност".

Третият – сигнал от Изпълнителна агенция "Одит на средства на ЕС" при Министерство на финансите за съмнение за конфликт на интереси по проект за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. По този сигнал офисът на главния европейски прокурор Лаура Кьовеши е отказал да образува дело.

Досъдебни производства са образувани по сигнал на Министерството на икономиката - за за неупражнен достатъчен контрол при ремонта и реконструкцията на 414 язовира, и на служебния здравен министър - с твърдения за декларирани неверни данни при участие в конкурс за независим член на Съвета на директорите на "Александровска болница”.

По сигнал на Стойчо Кацаров се проверява и как са изразходвани европейски средства при сключване на договори с доставчици на медицинска апаратура с районния център за трансфузионна хематология в Плевен.

След самосезиране по медийни публикации, свързани с доклад на Сметната палата за държавното дружество "Автомагистрали", Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство, по което работят следователи от Националната следствена служба. По това дело следва да бъдат разпитани над 800 свидетели, обяви прокуратурата.

Градската прокуратура проверява сигнал на министрите на финансите и регионалното развитие за нарушения по 14 "инхаус" договора за поддръжка и ремонт на пътища.

Държавното обвинение съобщи в отчета си, че разглежда и случая с ремонта на „Ларгото“ в София, за който служебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че са „изчезнали 4,5 млн. евро“.

Държавното дружество "Напоителни системи" също се проверява по сигнал от служебния министър на земеделието.

Бойко Рашков е подал сигнал за отпускането, разходването и отчитането на безвъзмездна хуманитарна помощ, предоставена на Хърватия.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС