Снимка: © Булевард България

Прокуратурата съобщи, че работи по 20 сигнала, подадени от представители на двете служебни правителства на Стефан Янев.

Проверят се и сигнали от граждани, бивши депутати, представители на държавни институции, в част от които се настоява за проверки на членове на правителството на Бойко Борисов и отделни длъжностни лица в периода май 2017 – октомври 2021 г.

Три от сигналите, подадени от министри от първото и второто правителство на Стефан Янев, са изпратени по компетентност на Европейската прокуратура.

Първият е доклад от Министерството на околната среда за нарушения при изпълнение на дейности по Оперативна програма "Околна среда" - 2014-2020 г.

Вторият е сигнал от зам.-министър на икономиката за престъпления, свързани с получени средства от еврофондове по ОП „Иновации и конкурентоспособност".

Третият – сигнал от Изпълнителна агенция "Одит на средства на ЕС" при Министерство на финансите за съмнение за конфликт на интереси по проект за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. По този сигнал офисът на главния европейски прокурор Лаура Кьовеши е отказал да образува дело.

Досъдебни производства са образувани по сигнал на Министерството на икономиката - за за неупражнен достатъчен контрол при ремонта и реконструкцията на 414 язовира, и на служебния здравен министър - с твърдения за декларирани неверни данни при участие в конкурс за независим член на Съвета на директорите на "Александровска болница”.

По сигнал на Стойчо Кацаров се проверява и как са изразходвани европейски средства при сключване на договори с доставчици на медицинска апаратура с районния център за трансфузионна хематология в Плевен.

След самосезиране по медийни публикации, свързани с доклад на Сметната палата за държавното дружество "Автомагистрали", Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство, по което работят следователи от Националната следствена служба. По това дело следва да бъдат разпитани над 800 свидетели, обяви прокуратурата.

Градската прокуратура проверява сигнал на министрите на финансите и регионалното развитие за нарушения по 14 "инхаус" договора за поддръжка и ремонт на пътища.

Държавното обвинение съобщи в отчета си, че разглежда и случая с ремонта на „Ларгото“ в София, за който служебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че са „изчезнали 4,5 млн. евро“.

Държавното дружество "Напоителни системи" също се проверява по сигнал от служебния министър на земеделието.

Бойко Рашков е подал сигнал за отпускането, разходването и отчитането на безвъзмездна хуманитарна помощ, предоставена на Хърватия.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.