Прокуратурата ускорява разследването за обезобразеното 18-годишно момиче Снимка: © Getty Images

Районната прокуратура в Стара Загора ускорява делото по случая с 18-годишното момиче, което беше обезобразено, след като нападателят ѝ я напада с макетно ножче. По разследването е назначен екип от наблюдаващи прокурори, става ясно от съобщение на прокуратурата.

Внезапните ускорителни действия на властите идват едва месец, след като въпросното престъпление е извършено, но само ден след като то предизвика широк медиен отзвук. Младото момиче от Стара Загора е получило множество рани от удари с макетно ножче, като носът ѝ е счупен, а косата ѝ е била остригана от нападателя с особена жестокост. В болницата лекарите са направили 400 шева по ръцете, краката и гърдите.

Въпреки това извършителят не е задържан заради неясна медицинска експертиза. Окръжният съд определя жестокостите по тялото на момичето за "лека телесна повреда", което се третира като престъпление с по-ниска обществена опасност и затова извършителят не е задържан.

"Констатирано е, че се касае за случай, който разкрива фактическа и правна сложност и висока степен на обществена опасност на деянието. С оглед на това е създаден екип от наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура - Стара Загора, които да предприемат действия по ускоряване на разследването", се казва в съобщението на прокуратурата.

От там посочват, че ще бъде изготвена допълнителна съдебномедицинска експертиза с участие на три вещи лица - лекари от различни области на медицината, които ще освидетелстват допълнително пострадалата. Те ще трябва да изготвят заключението си в най-кратък срок.

След това екипът от наблюдаващи прокурор ще прецени адекватната мярка за неотклонение спрямо извършителя с оглед обществената опасност на деянието.

Според информация на "24 часа" 26-годишен извършител е бил в пробация по друго дело за хулигански побой, когато е задържан за нападението на 18-годишната си бивша приятелка. Междувременно в социалните мрежи се разпространиха снимки на мъжа. Потребители твърдят, че той работи като охрана в нощно заведение в Стара Загора, а от там излязоха с официална позиция, за да уточнят, че обвиняемия "не работи и няма да работи" в заведението.

Илюстративна снимка на насилие Протести в София и Стара Загора в подкрепа на 18-годишното момиче, обезобразено с макетно ножче


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024