Прокуратурата влезе в ТЕЦ "Брикел" заради боклука от Италия Снимка: © Getty Images

Тази сутрин под ръководството на Районната прокуратура във Варна започнаха процесуално-следствени действия в офиси на „Брикел“ ЕАД и „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Търсят се и ще бъдат иззети документи и материали във връзка с досъдебното производство, което се води за пристигналите 127 контейнера с отпадъци от Италия.

Наблюдаващият прокурор на досъдебното производство, трима дознатели и полицейски екипи вече са в дружествата, за които има данни, че са съпричастни към преработката на вносните отпадъци.

Всеки момент се очаква 28 от общо 127 контейнера да бъдат натоварени на кораб и върнати обратно на изпращача – „Дентиче пантелоне“ от град Салерно, след като Районната прокуратура във Варна даде разрешение за реекспорта им. Транспортирането ще бъде за сметка на италианското дружество.

Пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна припомня, че първите контейнери от Италия са пристигнали на 9 октомври 2019, а товарът им е бил деклариран като пластмасови и каучукови отпадъци. След изтичане на срока за временно съхранение, при отваряне на контейнерите, разследващите установиха разминаване между реалното и манифестираното съдържание. Отпадъците са текстилни, стъклени и дървени и са предназначени за получателя – „Блацион“ ООД в София. Те трябвало да бъдат доставени на площадката на „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ „Брикел“.

Площадката на ТЕЦ-а е била отдадена под наем на фирмата "Траш Юнивърс", която е свързана с "Траш еко пак". Последната притежава разрешително от регионалната инспекция в Стара Загора за съхранение и преработване на отпадъци не само на площадката на "Брикел", но и на "Топлофикация-Сливен", която е свързана с енергийния бос Христо Ковачки.

Жителите на Гълъбово редовно протестират заради мръсния въздух в града, причинен от ТЕЦ "Брикел". През септември 2019 Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора откри, че ТЕЦ-а замърсява въздуха и гори непозволени отпадъци. Инспекторите издадоха акт за спиране на котли № 1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия. Малко след това обаче РИОСВ-Стара Загора съобщи, че прекратява заповедта си за спиране на мощностите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024