Снимка: © Getty Images

Софийската апелативна прокуратура е отменила отказа на градската да бъде разследвана продажбата на "ТЕЦ Варна" към дружеството „Сигда“, контролирано от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Новината съобщиха от Антикорупционния фонд, които заедно със сенатора в чешкия парламент Лукаш Вагенкнехт подадоха жалба срещу отказа на Софийска градска прокуратура.

ТЕЦ "Варна": Кой е човекът, подал сигнал срещу централата на Доган?

В постановлението, подписано от прокурор Емил Петров, се вижда, че извършената проверка до момента е непълна.

"Постановлението на Апелативната прокуратура потвърждава изложените в жалбата ни доводи, че Софийската градска прокуратура практически е неглижирала данните за сериозни нередности при продажбата, експлоатацията и осигуряването на т.нар. "студен резерв" в случая с ТЕЦ "Варна", каза адвокат Лора Георгиева от АКФ.

Първият сигнал до прокуратурата, изготвен от Антикорупционния фонд и Лукаш Вагенкнехт, е от ноември 2019 г. В края на 2017 ТЕЦ „Варна“ беше продадена от държавната чешка компания ЧЕЗ на дружеството „Сигда“ за 48,5 млн. евро. Компанията-купувач беше собственост на децата на бившия транспортен министър в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов – Станислав и Ивелина Папазови. Дружеството нямаше никакъв предишен опит в енергетиката.

По-късно Ахмед Доган пое контрол над компанията, като според Търговския регистър той притежава 70% от „Сигда“.

Тъй като ЧЕЗ купи ТЕЦ-а за 206 млн. евро през 2006 г., АКФ и Вагенкнехт искаха да разберат защо последвалата сделка е с подозрително ниска цена. Официалното обяснение беше „лошо техническо състояние на централата и невъзможността ѝ да работи и носи печалба при спазване на екологичните норми“.

Три месеца след продажбата ТЕЦ "Варна" реши като с магическа пръчка екологичните си проблеми, които стояха в основата на спирането и продажбата ѝ, пишат от АКФ. Топлоцентралата започва да получава милиони левове от държавата, за да служи като „студен резерв“ на българската енергетика. Освен това през август 2018 г. „Пристанище ТЕЦ Езерово“ вече е лицензирано и отчита дейност.

В постановлението си апелативната прокуратура потвърждава, че по-долната инстанция оставя неизяснени множество ключови въпроси, сред които какво е техническото състояние на ТЕЦ „Варна“ преди и след продажбата от ЧЕЗ на „Сигда“ ООД и раздавани ли са дивиденти на акционерите на ТЕЦ „Варна“ за 2017 г., на кои лица, в какъв размер и платени ли са съответните данъци.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?