Прокуратурата за делото в ББР: Разследва се неизгодна сделка, а не конкретно лице Снимка: © Screenshot/БНТ

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство след проверката за договор за правно обслужване в Българската банка за развитие.

По-рано BTV съобщи, че това разследване се води срещу Лена Бориславова (действащ началник на кабинета на Кирил Петков), като цитира информация от прокуратурата.

БНР обаче цитира друга информация от СГП, според която разследването не е срещу конкретна личност, а е за данни за сключена неизгодна сделка.

"Софийската градска прокуратура наблюдава образувано досъдебно производство за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка и от това е произлязла значителна вреда", се казва в съобщение на обвинението.

Тя засяга договор на ББР за правни услуги с адвокатското дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" от 2021 г. Бориславова беше част от кантората, преди да влезе в политиката.

Според в. "Сега" договорът е бил за няколко месеца, докато бъде окомплектован юридическият отдел на ББР, тъй като много от хората напуснали заедно със старото ръководство на банката през лятото на 2021 г. Новите директори са били притеснени да не са му оставени заложени капани. Дружеството ДГКВ било избрано, след като били пратени покани на няколко фирми.

Проверката по казуса е започнала в началото на юни 2022 г. - в същото време, в което правителството изгуби своето парламентарно мнозинство заради оттеглянето на подкрепата на ИТН.

В понеделник Бориславова коментира пред "Сега", че е научила от медиите за разследването, но знае както от ББР, така и от кантората, че държавното обвинение им е пращало въпроси конкретно за нея. Тя се учуди, че може да бъде разследвана за неизгодна сделка в случая, тъй като не е представлявала кантората. Бориславова казва още, че не се притеснява от разследването и се надява, че в него правото ще надделее над политическите интриги.

Пред БТА тя казва Тя коментира, че няма как да е участвала в сключването на неизгодна сделка, тъй като е била част от консултантски юридически екип, без да има представителни правомощия от кантората или банката.

„Това е една устойчива опорка, която се появи за първи път в жълтите медии, които твърдяха, че аз лично съм получавала хонорара по договора. Прокуратурата сега доразвива това, което жълтите медии наложиха. Нямам никакви притеснения за този договор. Ако прокуратурата спазва правото и гледа фактите, аз не очаквам негативен развой от това досъдебно производство“, казва още Лена Бориславова.

Бориславова: Русия плаща по 4000 лв. за свои обществени говорители у насАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023

Човекът, от когото ще зависи Зелената сделка на България и ЕС

Марош Шефчович между чука и наковалнята в ЕП заради връзките си с Роберт Фицо

13:20 - 03.10.2023