Прокуратурата зае страната на Милена Славова по делото за хомофобските обиди Снимка: © Нова ТВ (Черешката на тортата)

Прокуратурата се е застъпила за певицата Милена Славова по време на делото пред ВАС за хомофобските ѝ обиди срещу "София прайд".

Делото се води в административен съд по жалба на представители на правозащитни организации, недоволни от решението на Комисията за защита от дискриминация в полза на рок певицата, нарекла хомосексуалните хора на "София Прайд" "извратеняци" във Facebook-публикация.

На първа инстанция Административният съд - София град е отменил постановлението на КЗД, което не открива данни за дискриминация от нейна страна.

Прокуратурата обаче се обявява против него, като твърди, че са допуснати "процесуални нарушения", а решението на съда е необосновано,

Според представителя на прокуратурата: Славова е "упражнила конституционното си право на свободно изразяване" с отправянето на обидното послание, съобщава БТА.

Адвокатката на Милена Славова Мария Янева е заявила, че публикацията от 2021 г. за "извратеняците" била израз на недоволството ѝ от парада, а не срещу хомосексуалната общност, и че била подбудена от "неприлично поведение, а не от конкретни хора с различно сексуално убеждение".

Жалбоподателите обаче твърдят, че изказванията на Милена са създали "омраза и възможност за дискриминация" към уязвима общност, под предлога за защитата на свободното изразяване.

ВАС би трябвало да се произнесе окончателно по случая до един месец.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024