Прокурорът по "Барселонагейт" е отстранен, делото внезапно се оказа без данни за ОПГ Снимка: © Стопкадър БНТ

Прокурорът Стефан Христов, който наблюдаваше знаковото дело "Барселонагейт" срещу Бойко Борисов, е отстранен от случая.

Решението е взето от друг обвинител от Апелативна прокуратура - София Людмил Коюмджиев, според когото имало съмнения за "предубеденост от изхода на делото" у Христов.

Коюмджиев е атакувал и преценката на колегата си, като твърди, че "не са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от конкретно лице или лица, което/които да са участвали в организирана престъпна група" за пране на пари.

Това съобщава BIRD, като публикуват факсимиле от постановление на Коюмджиев от 24 юли (понеделник).

Малко по-късно от прокуратурата обявиха, че С.Х. (Стефан Христов) е отстранен от всички наблюдавани от него дела заради "допуснати сериозни нарушения". Същата мярка е приложена и спрямо прокурора Иван Проданов, който беше проверяван за забавяне на два процеса.

Само преди седмица обаче екипът на Борислав Сарафов даде сигнал за посоката, в която делото поема, след като проверка на "делата на трупчета" изведнъж прогледна за нарушенията в "ритмичността" по процеса, който се влачи вече трета година без резултат.

  • Сарафов беше обвинен от отстранения главен прокурор Иван Гешев, че е опитал да се намеси лично в работата на Стефан Христов, като поиска спешно прекратяване на "Барселонагейт" през май 2023 г.
  • Гешев директно обвърза този епизод с политически натиск от страна на ГЕРБ върху прокуратурата.
  • Христов се оказа "съученик" на Гешев от Академията на МВР, както самият тогавашен главен прокурор подсказа. Той е и човекът, който се занимава с "Барселонагейт" от март 2021 г. като част от наблюдаващия прокурорски екип, а от октомври 2021 г. - като единствен наблюдаващ прокурор

Според данните, получени от BIRD, Коюмджиев е решил, че Стефан Христов бил повлиян от отстраняването на Иван Гешев и затова предприел лично "множество належащи, но неосъществени до тогава действия по разследването и то с изключително висок интензитет, което може да бъде прието като обстоятелство водещо да съмнение за предубеденост от изхода на делото".

Апелативният прокурор оставя на следващия наблюдаващ прокурор да направи "преценка за съставомерността на деянието", но предварително заявява, че "не са събрани достатъчно доказателства за наличието на организирана престъпна група, осъществила финансови престъпления, като пране на пари".

В постановлението му няма нито един довод, който да подкрепя този извод - напротив, то се занимава единствено с безпричинното удължаване на разследването (в периода, в който Гешев и Борисов все още не бяха влезли в открита война).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024
Kaufland

DARA и Kaufland представят кампания „книги с кауза“

Детските книги са фокус на благотворителната инициатива

15:12 - 21.05.2024
Важно днес

Пътник е загинал на борда на самолет при мощна турбуленция

Има и ранени сред 221 пасажери и 18 души екипаж в полет от Лондон до Сингапур

14:16 - 21.05.2024