Прокурорският разпит на Александър Йоловски също изтече "предизборно" Снимка: © Булевард България

Дни след публикуването на протоколи от разпитите на Живко Коцев - прокуратурата пак допусна изтичането на свидетелски показания по друго разследване, насочено срещу кадри на ПП-ДБ.

Сайтът "Гласове" пусна целия протокол от Софийската градска прокуратура, в който са описани показанията на бившия министър на електронното управление Александър Йоловски.

Разпитът е направен между 11 и 21:45 ч. - т.е. в продължение на над 10 часа с едно кратко прекъсване, в деня на първия тур на местните избори 29 октомври 2023 г. Два дни по-рано ДАНС беше организирала акцията срещу заместника на Йоловски Михаил Стойнов и на практика провали електронното гласуване, като постави легитимността му под съмнение.

Отново на 27 октомври Йоловски беше отишъл на среща на председателския съвет на Народното събрание, където според присъствалите е обвинил Кирил Петков и Божидар Божанов в заплахи и натиск за обществени поръчки "над 650 млн. лв".

Заради това му беше осигурена държавна охрана, а прокуратурата започна да води разследване срещу депутатите от ПП-ДБ.

Не е ясно и кой е разрешил документът да изтече в медиите. "Гласове" съобщават само, че са се "сдобили" с протокола, без да посочват източници. Сайтът твърди, че след като Йоловски вече не е министър, "вече не му се полага и охрана от НСО" и пита "кой ще охранява него и семейството му".

От ноември 2023 досега прокуратурата работи по досъдебно производство, по което уж би трябвало да се пази следствена тайна - до момента няма нито едно повдигнато обвинение за престъпление.

Божидар Божанов, който се споменава от Йоловски многократно в протокола, публикува своя позиция:

1. Протоколът съдържа много неистини и внушения. Категорично не е имало никакъв опит за намеса във връзка с обществени поръчки или заплахи срещу министъра.

2. Многократно съм заявявал, че ще съдействам на компетентните органи в разкриването на истината. До момента, повече от 5 месеца след първоначалните твърдения, все още не съм разпитан. Вместо това, в навечерието на предизборната кампания, прокуратурата е решила да приложи практиката за контролирано изпускане на следствена тайна до избрани медии. Нереформираната прокуратура продължава да се меси в политическите процеси като машина за компромати.

Какво казва Йоловски в разпита?

От думите му става ясно, че той е изпаднал в неразбирателство с бившия си ръководител в Министерството на електронното управление (МЕУ) Божидар Божанов още през юли 2023 г. - т.е. един месец след поемането на поста.

В основата на всичко е намерението на Йоловски да прехвърли част от отговорностите на своето министерство към държавната фирма "Информационно обслужване" (МЕУ е негов принципал от 2022).

Йоловски обяснява това свое намерение с открити "сериозни несъответствия" в изпълнението на функциите в подчинените му звена, вкл. в ИА "Инфраструктура на информационното управление".

"Като бивш служител на "Информационно обслужване" знаех за част от капацитета, с който разполага това държавно дружество. Имах вътрешното убеждение, че най-добрият начин да се излезе от създалата се ситуация е да се пристъпи към приемане на нарочно решение на Министерки съвет, с което дейности по системната интеграция да се възложат на ИО", казва той пред прокурор.

Когато обявил това свое намерение обаче, бил насочен към разговор със съветника на Николай Денков по електронно управление Васил Величков и Божидар Божанов.

На 21 юли тримата се срещат, но не в Министерството, а в офис на Величков - неясно защо.

"Величков и Божанов изискаха от мен ИО да не доближава държавния хибриден частен облак под никаква форма", твърди Йоловски и заявява, че ако иска да получи подкрепа за евентуално прехвърляне на дейности към ИО, "трябва сега и в бъдеще поръчките, които касаят облака и мрежата да бъдат насочвани към конкретна частна фирма".

Името ѝ е заличено от протокола, но Йоловски твърди, че тя му била посочена от Величков.

"Разговорът ме притесни, тъй като беше пряка намеса в служебните ми задължения като министър и считах за напълно нереден, защото това, което се искаше от мен, противоречеше на закона и на вътрешните ми убеждения", казва той по време на разпита.

"Аз до този момент им вярвах, но сега видях истинските им лица", обявява той.

Йоловски заявява още, че "останал с убеждението", че двамата лобирали за конкретна фирма във връзка с проект по Плана за възстановяване за 250 млн. лв., свързан с активното оборудване на Единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация.

Въпреки липсата на съгласие - министърът разказва, че решил все пак да прокара предложението през кабинета, само за да се сблъска с поредно забавяне заради "стопирана на ниво съветник на министъра на финансите" процедура.

Междувременно, през септември 2023 Йоловски решава да уволни директора на ИА "Инфраструктура на информационното управление" "поради наличие на секретен доклад, който съдържаше сериозни основания за освобождаването му" - което пазил в тайна дори от собствения си екип заради близки връзки с Божанов.

Когато уволнението все пак стига до знанието на депутата от ПП-ДБ, Йоловски твърди, че получил обаждане от него с коментар, че "дори и да имам основания, не би приел да освобождавам самоволно и без предварително съгласуване с него хора, които той е назначил".

Насрочена е нова среща - този път в Министерски съвет - с Божанов и Асен Василев, на която Йоловски продължава да лобира за прехвърляне на дейности към "Информационно обслужване".

"Божанов ми заяви категорично, че на ИО не трябва да се възлагат много дейности поради опасност да не могат да бъдат изпълнени. Това категорично не е вярно", казва министърът пред прокуратурата, като твърди, че ако държавната фирма не може да ги изпълнява самостоятелно, може да ги прехвърли през обществена поръчка на друг.

И докато Александър Йоловски разказва надълго и нашироко за проблемите си с прокарването на решения в Министерски съвет, изведнъж разпитът е прекъснат от него с анонса, че е "изключително притеснен за здравето и живота си, както и на своите деца и съпруга".

За около час разпитът е спрян, за да се прецени дали да се назначи охрана.

Едва в 17 ч. Йоловски преминава към описание на това, което го е предизвикало да се почувства застрашен - а именно, среща с Кирил Петков в присъствието на Божидар Божанов.

Министърът на електронното управление обявява, на 2 октомври 2023 бил поканен на среща в заведение на ул. "Шишман", на което Петков с "отчетлив ехидно-агресивен тон, високомерно" го попитал "как си позволявам да уволнявам хора, назначени от Божидар Божанов".

Съпредседателят на ПП му казал, че ако иска да има подкрепа от парламентарната група, следва да "съгласува всичко, което прави като министър, включително важните стратегически въпроси, провеждането на обществените поръчки и всякакви процедури по възлагане" с Божидар Божанов, на ежеседмични срещи.

Петков го попитал какви планове има след края на управлението и намекнал, че човек с неговия управленски опит "би могл да има високоплатена работа в международна компания".

Йоловски му отговорил, че няма притеснения за бъдещото си професионално разитие, тъй като "имам осигурена една година обезщетение на борсата и така съм си уредил живота, че бих си намерил работа в рамките на една година".

"След тези мои думи тонът на разговора се промени, като Кирил Петков ме попита "Ти деца имаш ли?", на което отговорих, че имам две деца. Петков ме погледна изразително, искаше да постави акцент на думите си и каза "Най-важното е да са ти живи и здрави".

Начинът, по който го каза, като интонация, поглед, и в контекста на предишните разговори с Божанов и Величков и на този разговор, аз почувствах директна заплаха за мен и семейството ми", се казва в свидетелските показания на Александър Йоловски.

Той обяснява още, че се "уплашил много" заради голямата власт на Петков и дори се притеснил, че "може и физически да ми посегне", защото знаел, че бившият премиер е каратист.

В разпита не се поставя въпроса защо той не е споделил за тази предполагаема заплаха с друг освен съпругата си - по-точно с прокуратурата - в продължение на почти един месец.

Не е ясно защо не е подал оставка между 2 и 29 октомври, ако е вярвал, че ПП-ДБ бламират работата му и искат от него да нарушава законите на страната.

Йоловски продължи да заема поста на министър на електроното управление още 5 месеца до прекратяването на правомощията на целия кабинет "Денков".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024