Снимка: © Getty Images

С високо напрежение и размяна на нервни реплики парламентът успя да избере двама нови членове в състава на СЕМ - журналиста от "Дарик радио" Пролет Велкова, номинирана от ДБ, и юриста Симона Велева, предложена от "Продължаваме промяната".

За Пролет Велкова гласуваха 99 депутати от ПП, БСП и Демократична България, а против нея дадоха гласове общо 30 души от "Има такъв народ", "Възраждане" и един човек от ГЕРБ. 52 бяха гласовете "въздържал се".

ДПС отказаха да участват в гласуването на всяка от трите кандидатури, което беше разчетено от Тошко Йорданов като непряка подкрепа за номинацията на ДБ в СЕМ (с гласовете си можеха да провалят избора ѝ).

Йорданов обвини водещата на предаването "Кой говори" в това, че е "типичен представител на cancel културата", като обяви, че очаква тя да "започне да мачка някои журналисти - дали ще е Петър Волгин или някой друг, няма значение".

Срещу нея се изказа и Костадин Костадинов ("Възраждане"), който набеди журналистката, че защитавала педофили, и обяви пред депутатите, че "днес унищожихме авторитета на СЕМ".

Това провокира съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който сравни твърденията на ИТН за репресивни намерения на Пролет Велкова с "граничещи с клевета".

"Със сигурност тя представлява онази част от медийната гилдия, която смята, че трябва да има стандарти. Разбирам културната война, на която ставаме свидетели, но все пак стандарти трябва да има. Ние не си позволихме да атакуваме вашия кандидат на БНБ по този начин, г-н Йорданов, не виждам абсолютно никаква логика за вашето поведение. Аз се гордея с човека, който избрахме", каза още Иванов.

За Симона Велева гласуваха 121 депутати от ПП, БСП, ИТН и Демократична България, плюс двама души от ГЕРБ. 11 депутати от "Възраждане" бяха против (без да обяснят мотиви), а един от ГЕРБ се въздържа при този вот.

Третият кандидат - Тодор Беленски, издигнат от "Възраждане" - привлече само 19 гласа "за". От тях 11 бяха на "Възраждане", 6 от ИТН, 1 от БСП и 1 от "Продължаваме промяната".

Тошко Йорданов взе думата, за да обяви, че е гласувал против Беленски само защото "момчето просто няма необходимия опит за тази длъжност", но отново използва случая да атакува Пролет Велкова, като каза, че неизбраният кандидат е "в пъти по-добър в морално отношение" от нея.

Йорданов повтори отново, че избраниците в СЕМ са станали факт благодарение на отказа от гласуване на ДПС, които нямаха собствени номинации в избора.

Това доведе до крилатата реплика на Мустафа Карадайъ в края на дебата: "Дами и господа, благодаря на всички за подкрепата на нашите кандидати", с която заслужи смях в залата и аплодисменти.

ИТН получи още две места в комисии след скандал с ДБ и БСПАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтеклият проект за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"