Пролет Велкова и Симона Велева са избрани за членове на СЕМ Снимка: © Getty Images

С високо напрежение и размяна на нервни реплики парламентът успя да избере двама нови членове в състава на СЕМ - журналиста от "Дарик радио" Пролет Велкова, номинирана от ДБ, и юриста Симона Велева, предложена от "Продължаваме промяната".

За Пролет Велкова гласуваха 99 депутати от ПП, БСП и Демократична България, а против нея дадоха гласове общо 30 души от "Има такъв народ", "Възраждане" и един човек от ГЕРБ. 52 бяха гласовете "въздържал се".

ДПС отказаха да участват в гласуването на всяка от трите кандидатури, което беше разчетено от Тошко Йорданов като непряка подкрепа за номинацията на ДБ в СЕМ (с гласовете си можеха да провалят избора ѝ).

Йорданов обвини водещата на предаването "Кой говори" в това, че е "типичен представител на cancel културата", като обяви, че очаква тя да "започне да мачка някои журналисти - дали ще е Петър Волгин или някой друг, няма значение".

Срещу нея се изказа и Костадин Костадинов ("Възраждане"), който набеди журналистката, че защитавала педофили, и обяви пред депутатите, че "днес унищожихме авторитета на СЕМ".

Това провокира съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който сравни твърденията на ИТН за репресивни намерения на Пролет Велкова с "граничещи с клевета".

"Със сигурност тя представлява онази част от медийната гилдия, която смята, че трябва да има стандарти. Разбирам културната война, на която ставаме свидетели, но все пак стандарти трябва да има. Ние не си позволихме да атакуваме вашия кандидат на БНБ по този начин, г-н Йорданов, не виждам абсолютно никаква логика за вашето поведение. Аз се гордея с човека, който избрахме", каза още Иванов.

За Симона Велева гласуваха 121 депутати от ПП, БСП, ИТН и Демократична България, плюс двама души от ГЕРБ. 11 депутати от "Възраждане" бяха против (без да обяснят мотиви), а един от ГЕРБ се въздържа при този вот.

Третият кандидат - Тодор Беленски, издигнат от "Възраждане" - привлече само 19 гласа "за". От тях 11 бяха на "Възраждане", 6 от ИТН, 1 от БСП и 1 от "Продължаваме промяната".

Тошко Йорданов взе думата, за да обяви, че е гласувал против Беленски само защото "момчето просто няма необходимия опит за тази длъжност", но отново използва случая да атакува Пролет Велкова, като каза, че неизбраният кандидат е "в пъти по-добър в морално отношение" от нея.

Йорданов повтори отново, че избраниците в СЕМ са станали факт благодарение на отказа от гласуване на ДПС, които нямаха собствени номинации в избора.

Това доведе до крилатата реплика на Мустафа Карадайъ в края на дебата: "Дами и господа, благодаря на всички за подкрепата на нашите кандидати", с която заслужи смях в залата и аплодисменти.

ИТН получи още две места в комисии след скандал с ДБ и БСПАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След значителни загуби Русия е напът да се сражава с танкове, извадени от музея

С бойни танкове Т-54 и Т-55 руснаците очевидно изтупват от прахта оборудване за бойни операции в Украйн

17:04 - 25.03.2023

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023