Промени в правилата за кворума в парламента преди избора на управител на БНБ Снимка: © Народно събрание

Председателят на 47 Народно събрание Никола Минчев обяви промяна в едногодишната практика за по-висока бариера на кворума при гласуванията в пленарна зала.

"За да бъде едно решение прието, трябва да са гласували повече от половината от последно регистрираните или съобразно последната проверка на кворума", обяви председателят на парламента Никола Минчев.

Заседанията се откриват при наличие на не по-малко от 121 регистрирани депутати. При новото тълкувание на председателя - гласуванията на закони или решения ще се зачитат, ако във вота участват половината от този брой депутати, а не половината от всички 240 народни представители.

Досега текстът в правилника допускаше различни възгледи - подходът на ГЕРБ в 44 Народно събрание беше същият като този, който Минчев обяви във вторник. Това позволяваше на парламента да взема решения с по-малко от 121 души в пленарната зала.

Трите нови парламента през 2021 г. обаче опитаха да променят тази практика и да заложат задължителен минимум от поне 121 участници в гласуванията, за да бъдат те зачетени като валидни.

През миналата година това предизвика спорове, когато се разискваха проектите за промени в Закона на НСО. Макар в залата да бяха налични повече от 125 души, дадоха вот по-малко от 121. Парламентът изпадна в патова ситуация, в която в продължение на 40 минути се обсъждаше дали предложенията са приети, или не.

Пояснението на Никола Минчев ще повлияе на споровете около гласуването за управител на БНБ след седмица.

"Продължаваме промяната" издигна Андрей Гюров, който засега се ползва с изрична подкрепа от "Демократична България" - БСП все още не са дали сигнал за предпочитанията си.

Управляващата коалиция няма единна кандидатура - "Има такъв народ" номинира Любомир Каримански. Това ги лишава от възможността да съберат сами нужната подкрепа при пълен кворум.

Позициите на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще се окажат определящи при вота - включително с това дали ще опитат да повлияят върху кворума.

Ако голяма част от депутатите не се регистрират в началото на заседанието, но гласуват, прагът за избора на Гюров или Каримански ще падне. За да започне заседание на парламента са нужни 121 души, като в такава ситуация за избора ще са нужни 61 положителни гласа.

Става по-лесно и да се саботират подобни избори или бъдещи законопроекти - депутатите могат да се регистрират, но да не гласуват.

Никола Минчев обясни причината за новите правила с това, че са се появили проблеми с практиката за по-високия кворум. Връщането към стария модел на ГЕРБ беше оправдано и с това, че "не е нормативно закрепено и не се изисква задължително" решенията да се валидират при поне 121 гласували.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024