Компанията "Филип Морис Интернешънъл" обяви началото на промяна в най-високото ниво на управлението си - досегашният главен изпълнителен директор Андре Каланцопулос ще заеме позицията на изпълнителен председател на борда на директорите. Неговото място ще се заеме от Ячек Олчак, настоящ главен оператувен директор на компанията. 

Каланцопулос ще поеме новата си позиция непосредствено преди Годишната среща на акционерите през май 2021. Настоящият председател на Борда Луи Камилери, е изразил желание по лични причини да бъде пенсиониран. В преходния период длъжността ще се заема временно от независимия председателстващ директор на компанията Лучио Ното. 

Ячек Олчак на 55 години и има дълга кариера във Филип Морис Интернешънъл. Той започва работа в компанията през 1993 г., като работи на мениджърски позиции в областта на финансите и генералния мениджмънт в Европа, в т.ч. управляващ директор на пазарите на ФМИ в Полша и Германия и президент за региона на Европейския съюз, преди да бъде назначен за главен финансов директор на ФМИ през 2012 г. От януари 2018 г. той е главен оперативен директор на компанията. 

Магистър по икономика от Университета в Лодз, Полша, Олчак ще бъде номиниран и за член на борда на директорите. 

Промяната в ръководството е планирана, а компанията продължава трансформацията си като лидер на пазара на бездимни цигарени продукти с технологията IQOS

"За седемте години, в които съм главен изпълнителен директор, ние подготвихме ФМИ за бъдещето и трансформацията на компанията, разработихме и предлагаме по-добри, научно доказани бездимни алтернативи за пълнолетните пушачи, които иначе биха продължили да пушат. Смея да твърдя, че разполагаме с водещото в света портфолио, както от горими, така и от бездимни продукти, но най-вече с изключителен мениджърски екип и с глобална организация, която постига високи резултати и умее да се адаптира и да учи бързо", казва досегашният главен изпълнителен директор Андре Каланцопулос

Той посочва, че се радва да предаде позицията си на Ячек Олчак, с когото е работил в тясно сътрудничество в продължение на десетилетия. 

"Добре съм запознат с неговата отдаденост към компанията и служителите ни, с неговия стремеж към постигане на високи резултати и със своето задълбочено познание на нашето портфолио от бездимни продукти и системи, на инвеститорите ни и най-вече за споделянето на нашите ценноти. Вярвам, че той ще бъде идеалният лидер, който ще осигури непрекъснат и устойчив растеж на компанията ни и ще продължи успешно изпълнението на визията ни за бъдеще без дим", казва още той. 

Ячек Олчак заявява, че ще продължава да работи с Каланцопулос в новата му роля и с целия екип на ФМИ, за да реализира "огромната възможност за бъдеще без дим в полза на нашите потребители, акционери и обществото като цяло". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента

Заснетият в тайна филм за Навални направи премиера, има и българско участие

Журналистът Христо Грозев е с основна роля за разследването срещу извършителите на нападението