ПП отказва преговори за нов кабинет въпреки идеята на ДСБ за "технически" мандат Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Кирил Петков и Николай Денков дадоха знак, че ПП няма да приеме воденето на преговори за нов кабинет с третия мандат - отказ на идеята на ДСБ за "техническо" правителство.

Това поставя под съмнение възможността парламентарната група на ПП-ДБ да поиска мандата, след като по-многобройната част от нея не желае да го прави.

"Още в неделя Националният съвет на ПП взе решение, че в този състав на 50-ото НС няма как да се формриа правителство, което да работи за българските граждани, да гледа към Европа и да бъде антикорупционно. Днес имахме среща на депутатите от парламентарната група на ПП и те ясно заявиха, че няма да участват в разговори за трети мандат", каза Кирил Петков пред журналисти.

В същото време Петков иронизира позицията на ГЕРБ за отказ от подкрепа за втори или трети мандат в 50-ото Народно събрание. Той обвини Бойко Борисов в това, че "с гръм и трясък провали 7 мандата".

"Цяла България е заложник на двама души - Бойко Борисов и Делян Пеевски. Те са токсични за българската партийна система и демокрация", каза Петков.

"Ясно е от изявлението на ДСБ и нашия национален съвет, че имаме съществено различие. Ние няма да участваме в разговори за третия мандат. Ще има общо заседание на парламентарната група - ще видим какво ще бъде общото решение", каза Николай Денков.

Той не пожела да прогнозира какъв ще е резултатът от общото събрание на групата на ПП-ДБ, но коментира, че "ще се вземе демократично решение".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024