Проруската паравоенна организация "Шипка" се разследва за престъпления срещу държавата Снимка: © Facebook/БНО Шипка

Софийската градска прокуратура (СГП) е възложила на ДАНС да извърши проверка, касаеща паравоенната организация "Шипка". Разследването е по сигнал за твърдения за евентуално извършени престъпления срещу републиката.

Дейността на Военен съюз - Българско народно опълчение (БНО) "Шипка", както е цялото наименование на организацията, ще бъде проверена, за да се установи дали тя е противодържавна. Не е ясно кой точно е подал сигнала, както и какво конкретно гласи той.

Случаят е разпределен на прокурор от СГП, който след проверката на ДАНС ще прецени дали има достатъчно доказателства за процедура по търсене на наказателна отговорност.

В сайта и фейсбук страницата на "БНО Шипка" се качват видеа, в които се призовава за опълчение срещу важни събития от международен мащаб. Организацията беше особено активна по време на пандемията от COVID-19 и призоваваше за бунт срещу ограничителните мерки. Дейността и продължава и до днес и се основава върху конспирации за своеволно определени от тях "масово чипиране, денонощно следене и забраняване на човешки права".

Групата има и свой собствен "секретен" бюлетин, който се публикува редовно на сайта им и разпространяв очевидна дезинформация. Организация "Шипка" от години споделя пропутинска пропаганда, насочена срещу Украйна и оправдава войната, която започна на територията ѝ през февруари.

Комуникацията в социалните акаунти на "БНО Шипка" се води от мъж, представящ се с името Владимир Русев, който редовно публикува конспиративни видеоклипове във Фейсбук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024