Проруски хакери са опитали да саботират "Евровизия" Снимка: © Getty Images

Италианската полиция е осуетила хакерски атаки на проруски групи по време на песенния конкурс „Евровизия“, съобщава "Ройтерс". Атаките са задействани по време на втория полуфинал на 10 май и финала на 14 май, провели се в Торино.

По време на изпълненията на участниците и зрителското гласуване, полицията в Италия казва, че е реагирала на няколко кибератаки от хакерската група "Killnet" и нейния филиал "Legion", насочени срещу мрежата на конкурса .

На 11 май "Killnet" съобщи и за атака срещу уебсайтовете на няколко италиански институции, включително Сената, горната камара на италианския парламент, и Националния здравен институт (ISS).

От началото на руската инвазия в Украйна много западни правителства повишиха нивата на тревога в очакване на възможни кибератаки срещу IT системи и инфраструктура.

Тазгодишната „Евровизия“ беше спечелена от украинския оркестър „Калуш“ с песента „Стефания“. Президентът Володимир Зеленски ги поздрави за емоционалната победа и приветства провеждането на конкурса в Украйна догодина.

Гласът на зрителите донесе победата на Украйна на "Евровизия"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024