Протест, арести и лютив спрей: Първият ден от новия политически сезон

Камерата се включва точно когато мембраната от жандармеристи се отваря за секунда и "поглъща" протестиращ млад мъж между два от бронираните микробуси. Няколко цивилни души с плакати и знамена се спускат към кордона, за да предотвратят ареста зад бусовете. Полицията отговаря с откоси оранжев лютив спрей, който започва да действа след кратко забавяне.

Маските за Covid-19 не помагат срещу този дразнител. Протестиращите от площад "Независимост" обвиняват полицаите, че "берат" хора от множеството, независимо че те не проявяват агресия. Шефът на СДВР Георги Хаджиев вече е дал разрешение за използване на физическа сила, след като провокатори от "Възраждане" направиха няколко опита да преобърнат коли на жандармерията.

Зад кервана от бели бусове полицаите също плачат.

Сълзотворният газ не дискриминира по политически убеждения и професионална заетост, когато вятърът повее в нова посока.

На сто метра встрани, зад няколко пласта бетон, мрамор и стъклопакет, депутатите се събират за предпоследната си сесия. Шумът от площада не пробива изолацията в бившата концертна зала на Партийния дом, но акустиката й прави патоса от декламираните речи още по-пресилен и кух от обикновено.

Цвета Караянчева намира за уместно да се пошегува с "феновете на мистиката, астрологията и свръхестественото" сред колегите си заради "тежкото обременение от историческа символика" на двете сгради на Народното събрание.

30 години след подпалването на Партийния дом, властта отново се е вгледала в образите по фасадата си. Демонтирането на стария герб било "конструктивно много сложно и съответно много скъпо", казва Караянчева, но обещава да се случи скоро. Току-виж изпревари събирането на 160 гласа за свикване на Велико Народно събрание по конституционния проект на ГЕРБ - лебедовата песен на Данаил Кирилов.

Празните министерски кресла в новата пленарна зала не са противоепидемична мярка.

Правителството не присъства на първото тържествено заседание на парламента в новия му дом. Липсата на премиера Бойко Борисов, за чиято оставка скандира множеството по "Цар Освободител", бие на очи.

Караянчева не обръща внимание на процедурното предложение от БСП за нарочно повикване на министър-председателя - вместо това кани президента Румен Радев на трибуната. Малко по-рано той и Илияна Йотова прекосиха площад "Независимост" сред протестиращите. Няколко медии обръщат иронично внимание, че братът на главния прокурор Иван Гешев - Георги - е придружавал държавния глава като част от охраната му от НСО.

Посрещането на Радев в пленарната зала е демонстративен контраст на пешеходния преход на площада. В момента, в който президентът става от креслото в ложата си и тръгва към микрофоните, всички депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" напускат помещението. "Воля" на Марешки последва примера им.

"Бягството няма да ви спаси от позора", е коментарът на Радев. Самият той не остана да изслуша останалите речи след изявлението си пред парламента.

"Отиваме на тур за овации?", казва Цвета Караянчева през включения си микрофон.

Неработещите пултове за гласуване не са единственото "нещо старо" в новата пленарна зала. Зле прикрито взаимно презрение между трите блока с депутатски кресла си е все същото. Стъкленият купол не променя усещането за разредена атмосфера и загуба на връзка с времето, пространството и ритъма на света навън.

"Патриотите" продължават да повтарят обещанията си за 300 лева минимална пенсия. ДПС продължава да дава тон за свикване "експертен" кабинет в стил "Беров" и "Орешарски". Корнелия Нинова продължава да се заблуждава, че говори от името на цялата БСП. Веселин Марешки продължава да запълва празната ниша на Волен Сидеров.

Докато камерите в Партийния дом търсят фокуса в променения мизансцен, извънредните студиа на трите национални телевизии излъчват символичния асинхрон - море от хора и знамена, плътни прегради от полицейски служители, няколко линейки. Спорадичните опити за клин в кордоните се спират с пръскане на газ и струпване на още повече жива сила в униформи.

Часове след края на работния ден на депутатите протестът продължава да събира все повече хора.

Изходите от Ларгото в посока ул. "Раковски" са непроходими освен за МВР и Спешна помощ, която изтегля пострадали хора от сблъсъците - някои от тях са журналисти. Междувременно, жълтите павета са покрити с килим от слама, черупки от яйца и банкноти от 500 евро с лика на премиера. През спуснатите завеси по прозорците на Министерски съвет и Народното събрание надничат притеснено камери на мобилни телефони.

От кабинета си в резиденция "Бояна" Борисов обнародва кратки клипове във Facebook.

Сам между два флага, взрян в таблет, министър-председателят анонсира добавки към пенсиите (50 лв. за втори пореден месец), субсидии за земеделските стопани с отсрочени кредити заради Covid (56,6 млн. лв.) и инвестиции на "Три морета" (20 млн. евро).

Сряда е ден за заседание на правителството, но нито премиерът, нито министрите се намират на "Дондуков" 1.

Дневният ред се обсъжда и гласува на виртуална среща. В нея не се чува какъвто и да е звук от протестите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024