Кметът на Генерал Тошево е освободен от ареста. БСП го издига за трети мандат Снимка: © pronewsdobrich.bg

Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров е освободен от ареста срещу парична гаранция от 10 000 лв.. Това става ден, след като той беше задържан от полиция по искане на Европейската прокуратура, начело с Лаура Кьовеши. Разследването е за злоупотреба с европейски средства, отпуснати по проект за саниране на сгради. Периодът на предполагамемите нарушения е 2017-2019 г. За днес е насрочен и разпитът на Димитров по случая.

Димитров - втори мандат кмет, издигнат от БСП, стана първият задържан по искане на Европейската прокуратура в България. На излизане от ареста той беше посрещнат от граждани на града и свои симпатизанти с възгласи "Свобода".

Протестиращите в подкрепа на градоначалника и местната партийна структура на БСП в Добрич твърдят, че става дума за политическа репресия срещу Димитров. И тя е свързана с предстоящите през октомври редовни местни избори в България. Самият Димитров не е партиен член, а подкрепян от партията.

Реакция дойде и от най-високо партийно ниво - Изпълнителното бюро на БСП също излезе с позиция, че акцията срещу градоначалника е "политическа поръчка", той е "станал неудобен" и затова партията на Корнелия Нинова го издига за трети мандат на местния вот на 29 октомври. От съобщението не става ясно дали това е форма на обвинение към Европейската прокуратура, която поиска арест и води разследването за измама с европейски пари.

Проектът за саниране, който е повод за разследването, е на стойност 169 000 евро. В сряда бяха извършени претърсвания и изземване на документация от сградата на общината в Генерал Тошево и офиси на длъжностни лица. Според събраните доказателства до момента проектът е бил преждевременно обявен за приключен - но само по документи. Освен това не е спазен и срокът за завършването му, се разбра от съобщението на Европейската прокуратура по случая.

БНР припомня, че през 2020 г. съществуващата тогава Специализирана прокуратура също е влизала за проверка в общината в Генерал Тошево. Не е известно какъв е бил резултатът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024