Протест пред БНТ заради свален филм за репресиите в Македония през 1945 г. Снимка: © BNT.bg

БНТ се забърка в странен скандал, след като няколко дни рекламира излъчването на документалния филм на Милена Милотинова "Само защото бяха българи" за репресиите след 1944 г. в Македония, а след това го свали без обяснение от програмата си.

Филмът на Милотинова за т.нар. Кървава Коледа е заснет през 1999 г. и е излъчван многократно в каналите на БНТ. Цялата продукция е качена в сайта на телевизията и може свободно да се гледа онлайн.

"Само защото бяха българи" е програмиран за излъчване по БНТ1 на 24 януари от 22:00 ч. след "История.бг". Вместо него обаче е пуснат друг документален филм, посветен на ген. Владимир Вазов.

Самият генерален директор Емил Кошлуков, който беше гост в предаването на Георги Любенов в неделя, изрично анонсира, че "този понеделник излъчваме "Само защото бяха българи" - прочистването на българското съзнание, за да се македонизират. Знаете лагерите, знаете убийствата, знаете престъпленията по време на Тито".

Филмът е рекламиран и в публикации в онлайн медии на 24 януари - т.е. не е тайна, че предстои да бъде излъчен. Едновременно с това - от една седмица е ясно и че цялото правителство на Северна Македония ще бъде в България на 24-25 януари заради съвместното заседание на кабинетите на Петков и Ковачевски.

Кошлуков дава единственото си обяснение за смяната в програмата пред ПИК, където казва, че филмът на Милотинова отпаднал заради "объркване в програмата".

Той твърди, че през следващата седмица предстои "тематичен блок за Македония", защото на 4 февруари се навършват 150 г. от рождението на Гоце Делчев.

В понеделник (31 януари) е планирано издание на "История.бг" за революционера, а според Кошлуков - "Само защото са българи" е трябвало да се излъчи именно след този брой на предаването.

"Объркали са го в програмата, че е за този понеделник, но той е за другия заради повода с Гоце Делчев", обяснява той.

Думите му обаче противоречат на собственото му изказване в предаването на Георги Любенов. Кошлуков изрично обърна внимание, че след една седмица предстои юбилеят на Делчев - а филмът за репресиите след края на Втората световна война е планиран за "този понеделник" (т.е. 24 януари).

Казусът със "Само защото са българи" стана причина за свикването на протест пред телевизията от името на групата "Македонски българи". От ГЕРБ и ВМРО също се включиха в скандала.

Младежката организация на партията на Каракачанов обяви, че иска оставката на министъра на културата заради разместването на програмата на БНТ, а Тома Биков от ГЕРБ (член на Комисията по култура и медии) поиска Кошлуков да отговори защо се е стигнало до отпадането на филма и дали е имало "намеса от страна на изпълнителната власт по отношение на програмната политика на обществената медия".

"Ако отговорът е, че представители на Министерски съвет не са се месили в програмната политика на обществената медия, ще трябва да приемем, че програмата е била променена по инициатива на ръководството на телевизията. В този случай, отговорът на първия въпрос, трябва да бъде много дълъг и обоснован", пише той.

Протестът идва на фона на поредния кръг от преговори между правителствата на двете държави по повод българското вето над началото на преговорите на ЕС със Скопие.

Едновременно с това - преди седмица председателят на Комисията по култура и медии Тошко Йорданов обяви, че ще поиска проверка на процедурата, по която Емил Кошлуков е кандидатствал и е избран за генерален директор на БНТ заради съмнения около професионалния му стаж и диплома за висше образование.

В интервюто си пред "Денят започва с Георги Любенов" Кошлуков развива теорията си за това как правителството трябва да действа по отношение на Северна Македония и как БНТ може да "защитава националните интереси" по тази тема.

Малко след това той призова за допълнително финансиране на телевизията, за да може тя да се развива "по-добре" и заради това, че "само тя може да прави" продукция, каквато няма да се види в търговски медии.


Историческата комисия уговори 3 срещи до май, започва да работи "с нов ентусиазъм"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024