Снимка: © Getty Images

Медици и десетки пациенти от онкологичната болница в София излязоха на протест пред лечебното заведение. Причината – разкриването на Covid-отделение с 29 легла. Според лекарите – това ще доведе до смесване на пациенти с коронавирус с онкоболните, което е огромен риск.

Директорът на лечебното заведение д-р Стефан Константинов обаче смята, че притесненията са неоснователни. Той твърди, че болницата изпълнява мярка, наложена от РЗИ, и че колегите му дори не го предупредили за протеста.

„Аз съм дошъл тук, за да разсея всякакви притеснения. Не разбирам кое наложи това нещо да се прави“, каза той относно протеста пред NOVA. „В болницата имаме един онкоболен, който е заразен с Covid. Това е правилна епидемична мярка“.

„Взети са мерки. Искам да кажа на хората, че няма абсолютно никакви проблеми. Ще чуя колегите, но съм изненадан от тяхната реакция. Не смятам, че това е пътят. Би следвало първо да се обърнат към мен, това е заповед на РЗИ. Имаме ясна уговорка, че тези легла се пазят за онкоболни, които може да се заразят с Covid. Онкоболните също се разболяват. Тоест, това, което сме направили, е добро за болницата“, каза Константинов.

Проф. Панайот Куртев, който е началник на отделението по обща и коремна хирургия заяви: „Ние сме готови да помогнем на всяка една болница, в която има коронавирус, но е недопустимо създаването на такава клиника в центъра по онкология. Тоест, ние защитаваме онкоболните“, сподели той пред БНР.

Според Куртев - няма възможност да бъдат разделени пациентите, тъй като входът е един. А тези, които са с Covid-19, няма как да бъдат с пациентите с онкозаболявания, тъй като вторите са много чувствителни и е необходимо да бъдат пазени.

По-рано Евгения Александрова - председател на Асоциацията на онкоболните пациенти, каза пред националното радио: „Притеснението идва не само от разкриването на отделение в националната онкологична болница, а въобще от решението в болниците от такъв характер, обслужващи такъв фокус пациенти, да се откриват такива отделения. Това решение и тази идея, залегнала в заповедта на Министерството на здравеопазването, няма никаква медицинска логика“.

Медиците от болницата все пак казват, че работният процес няма да бъде нарушен.


Съоснователят на BioNTech Угур Шахин: Животът ще се върне към нормалното през зимата на 2021


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът