Съоснователят на BioNTech Угур Шахин: Животът ще се върне към нормалното през зимата на 2021

Въздействието на евентуалната ваксина срещу Covid-19 ще се види през лятото на 2021, а животът отново ще се върне към нормалното през следващата зима. Това предвижда проф. Угур Шахин – съоснователят на фармацевтичната компания BioNTech, която заедно с Pfizer е на финалния етап да създаде успешна ваксина срещу коронавирус.

Преди няколко дни и германската, и американската фирма обявиха, че продуктът им е с над 90-процентова ефикасност – всичко това след тестване на около 43 хиляди души.

„Ако всичко продължава да се развива все така добре, ще започнем да разпространяваме ваксината в края на тази година или в началото на следващата“, каза Шахин в интервю за BBC.

Целта на компанията е до следващия април вече да са разпространени над 300 милиона дози. „Това ще позволи тя да започне да оказва влияние“, сподели той, но предупреди да не се чака незабавно подобряване на ситуацията. „Лятото ще ни помогне, защото разпространението на инфекцията ще намалее точно тогава. Това, което е от изключителна важност, е да сме ваксинирали голям брой хора преди есента или зимата на следващата година“.

От лекарства за рак до Covid-ваксина: Турският имигрант в Германия, който даде надежда на света

Проф. Шахин е роден в Турция, а родителите му заминават за Германия, когато е само на 4 г. Той завършва медицина и заедно със съпругата си Йозлем Тюречи създава BioNTech. Първоначално разработват терапия срещу рак, но от началото на годината прехвърлят всички свои ресурси в борбата с Covid-пандемията. Шахин нарича проекта "Светлинна скорост". Проблеми, разбира се, се появяват, но той не губи вяра.

При някои от изследваните доброволци във фаза 3 на клиничните тестове са се наблюдавали странични ефекти. Те обаче не са сериозни, каза проф. Шахин. Основните от тях са били лека или умерена болка на мястото на имунизацията, продължаваща няколко поредни дни. За определен период от време някои пациенти са имали лека настинка.

„Не видяхме никакви други сериозни странични ефекти, които да доведат до пауза или изцяло спиране на проучването“, каза съоснователят на BioNTech.

Угур Шахин все още не може да каже със сигурност дали ваксината ще е също толкова ефективна при възрастните, колкото при младите. В следващите три седмици се надява да има „повече информация“. Не е ясно и колко дълго би действал имунитетът срещу вируса, след като хората бъдат имунизирани с втора доза.

Планът е ваксината да се прилага на две дози през три седмици. Според проф. Шахин – ако първата имунизация създаде имунитет, който година по-късно да намалее значително, няма да има проблем да се приложи „още една спомагателна доза“.

Австрия срещу втората вълна: Словашкият модел на тестване плюс "Не излизай от вкъщи"

Според съоснователя на германската фармацевтична компания – ваксината ще спомогне за намаляване на разпространението на Covid между хората, а също така ще предотврати развиването на симптоми. По думите му – тя може и да намали разпространението на заразата с 50%.

„Много съм уверен, че предаването между хората ще бъде намалено чрез една толкова високоефикасна ваксина. Може би не с 90, може би с 50%. Но не трябва да забравяме, че дори тази цифра би довела до драматично намаляване на разпространението на пандемията“, каза Угур Шахин.

ЕК се споразумя с Pfizer и BioNTech за "200+100" млн. дози от Covid-ваксината

Този месец Pfizer и BioNTech ще кандидатстват за одобрение за спешна употреба на ваксината от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA). До края на годината най-вероятно ще имат лиценз и от европейските регулатори. Европейската комисия вече сключи договор с двете компании за доставка на 300 млн. дози.


Прочетете още:

Новата реклама на Германия: Героите на пандемията са лежащите на дивана

37 процента от българите смятат, че с ваксината срещу COVID-19 ще ги чипират

Изгубени в превода на българските Covid-заповеди (този път не е виновен Google Translate)

Писна ви от COVID? Малдивите ви предлагат да прекарате цялата 2021 на остров


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024