Само ден след като обяви, че Австрия налага блокада до 6 декември, канцлерът Себастиан Курц разкри, че правителството подготвя масово тестване на населението. Той посочи, че страната ще вземе пример от Словакия, която направи бързи антигенни проби на повечето свои граждани с цел изясняване на епидемиологичната картина по време на втората Covid-вълна.

Австрия подготвя тази мярка от известно време и Курц е решил да действа с нея след думите на здравния министър на Словакия Яна Йезикова, определила метода като „много добър“. Страната тества голяма част от хората на възраст между 10 и 64 години.

„Нека се осмелим да погледнем и отвъд нашите граници“, каза австрийският канцлер в интервю за ORF. „Подготвяме същия процес – ще проведем подобни тестове след края на „локдауна“. С антигенните тестове могат да се тестват милиони“. Предизвикателството е от логистична гледна точка, но правителството ще обяви няколко отделни стъпки през следващата седмица.

Планирани са две фази на тестване. Първата трябва да започне в края на блокадата. Тогава проби ще бъдат взети от най-уязвимите групи и от хората на първа линия. Преди Коледа страната ще пристъпи към втория етап от процеса, за да може мерките евентуално да бъдат малко по-отпуснати покрай празниците, съобщи Kronen Zeitung.

„Дори да не сме изненадани, че има втора вълна, ситуацията в Австрия в момента не е никак лесна“, каза Курц. „Пандемията не ни оставя друг избор и беше задължително да наложим строги мерки. Първоначално имаше известно противопоставяне от страна на властите в отделни региони, но съм радостен, че взехме решението“.

Активните случаи на коронавирус в страната са над 76 хиляди, в болници се лекуват повече от 4100 пациенти, а близо 600 от тях се нуждаят от интензивни грижи. Излекувани са над 125 хиляди, а жертвите са повече от 1800. Положителните тестове в държавата с население 8,8 млн. са 203,6 хиляди.

Поради нарастващия брой нови случаи, Курц обяви, че Австрия налага блокада в рамките на две седмици и половина. Тя започва на 17 ноември и ще продължи до 6 декември.

Основните ограничения са свързани със затварянето на всички магазини, които не продават стоки от първа необходимост. Това не засяга хранителните магазини и аптеките, но центровете, предлагащи различни услуги, няма да работят (например фризьорски и козметични салони). Учениците преминават към онлайн обучение, с изключение на началните училища и детските градини.

При възможност, гражданите трябва да работят от дома си, а навън могат да излизат само по четири причини. „Както беше през пролетта“, припомни Курц. „За да отидат на работа, да положат грижи за свой роднина или приятел, да изпълняват поръчки, да спортуват“.

Канцлерът на Австрия препоръча на всички родители, които имат възможност, да оставят децата си у дома. Но е наясно, че това няма да е възможно за голяма част от семействата. Затова министърът на образованието подготвя връщането към присъствено обучение отново на 7 декември.

„С тази мащабна блокада целим числата да се понижат колкото се може по-бързо – както в Израел, например“, каза Курц, цитиран от Kronen Zeitung. „Решаващият фактор е дали хората проявяват желание да спазват мерките – само ако го направят, ще можем да спасим Коледа“.

„Много хора вярват, че няма да се инфектират. Но това е грешно. Средносрочната ни цел е да слезем по под 50 нови случая средно на ден в продължение на седмица. След първия „локдаун“ се случи точно това и беше много ценно“, добави австрийският канцлер.

Той подчерта колко важна може да бъде евентуална успешна ваксина срещу Covid-19. Такава все още няма, но Pfizer и BioNTech дадоха обнадеждаващи резултати. Поради тази причина правителството на Австрия вече се готви за това как да разпредели бъдещите дози – първо ще се имунизират рисковите групи и медиците, след това и останалите.

Съоснователят на BioNTech Угур Шахин: Животът ще се върне към нормалното през зимата на 2021

Според Курц – в момента разпространението на Covid-19 в Австрия е „седем пъти по-лошо от това, което трябва да бъде“. „Трябва да ви кажа още, че 77% от новите инфекции вече не могат да бъдат проследени. Колкото сме по-сплотени, толкова по-кратко ще трае „локдаунът“.


Новата реклама на Германия: Героите на пандемията са лежащите на дивана

Писна ви от COVID? Малдивите ви предлагат да прекарате цялата 2021 на остров


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас