Протест в "Шейново" заради скандала със смяната на директора Румен Велев Снимка: © Screenshot

Опитът за отстраняване на директора на общинската столична АГ болница "Шейново" предизвика протест от страна на служители от лечебното заведение.

БТА цитират Миглена Тонева, лаборант от Патохистологичната лаборатория, според която 150 от 220 души персонал са се подписали в петиция против назначаването на Таня Андреева за нов изпълнителен директор на мястото на Румен Велев.

Д-р Анета Начева, началник на Диагностично-консултативния блок в "Шейново" определя процедурата за избор на нов ръководител като "изключителната несправедливост".

Скандалът избухна, след като СОС (принципал на болницата) отказа да приеме резултатите от конкурса за директор, на който Велев се беше явил като единствен кандидат и го печели с висока обща оценка. Още през юли съветът реши, че той ще бъде заменен от бившия министър на здравеопазването от кабинета "Орешарски" Таня Андреева.

Мотивите за уволнението на Велев са "системни нарушения, сигнали за нерегламентирани плащания и много други", твърди пред bTV председателят на Здравната комисия в СОС Антон Койчев (ГЕРБ-СДС).

Случаят с разменените бебета, за който Велев отказа да подаде оставка, е един от аргументите на Койчев - според него изпълнителният директор е допуснал нарушение, като не е представил доклада от проверката на "Медицински надзор" в СОС.

Милка Христова (БСП) също твърди, че са получени сигнали от жени, приемани за спешно раждане, които са плащали за "избор на екип" против правилата.

Румен Велев обжалва решението на СОС и то е върнато от областния управител за преразглеждане, което се очаква да влезе в дневния ред на 14 септември.

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова критикува съветниците за това, че без мотиви нарушават Закона за публичните предприятия с отказа си конкурсът да завърши по записания в него ред.

Тя пита дали посочените в доклада предполагаеми нарушения на Велев са допуснати преди или по време на конкурса, на който той е получил обща оценка 5,25.

"Влезли ли са в сила наказателните постановления, с които се обосновават нарушенията на д-р Велев, на него ли са съставени или на трети лица и има ли други общински болници със сходни нарушения? Техните директори ще бъдат ли освободени или СОС не е така загрижен за управлението на останалите болници в София?", пита тя.

"Когато СОС високомерно смята, че не дължи мотиви за своите решения, зрителят отстрани винаги ще остане с впечатление, че някой някъде инсталира някого, не за да управлява прозрачно, компетентно и в интерес на гражданите, а с някакви други цели", казва Шаркова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024