Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите Снимка: © Getty Images

Градският транспорт в София може да се окаже блокиран заради протестите в центъра на столицата на 18 май.

Транспортните работници от КТ "Подкрепа" са решили, че няма да допускат лични автомобили или коли на градския транспорт по време на блокадите - освен за ученици, на които в сряда предстои явяване на матура по български език и литература.

"Ще има изключения за учениците по пътя им към изпитите. Ако има закъснял ученик в близост до тези кръстовища, ще имаме службени коли. Ако се наложи, ще ги закараме до училищата", казва Иван Кирилов, председателят на транспортния синдикат в "Подкрепа" пред bTV.

Протестиращите ще се съберат в 8 ч. сутринта на три пункта - Петте кьошета, Лъвов мост и Сточна гара, като шествията им ще започнат в 9:30 и ще стигнат до Министерството на финансите в 10 ч., а след това - до Министерски съвет в 11 ч.

Те ще останат пред Министерски съвет до 13 ч.

По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че градският транспорт ще работи по обичайните си маршрути във всичик линии, но не гарантира, че разписанието ще се спазва.

В сряда ще протестират национални превозвачески компании освен служителите на столичния градски транспорт.

Фандъкова е поискала от транспортните синдикати да не блокират движението до 8:30 ч. сутринта, за да не провалят провеждането на матурите.

От Министерството на образованието и науката също призоваха служителите в транспортния сектор да работят в нормален режим поне до 8:30 ч. на 18 май заради учениците.

По информация на БНТ - над 9200 зрелостници ще трябва да положат изпит в сряда, а квесторите и останалите сътрудници в организацията на матурите са над 2500 души.

От 10 ч таксиметровите шофьори също ще протестират с шествие по бул. „България“, бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Хр. Ботев“, бул. „Ал. Стамболийски“, бул. „Мария Луиза“ и паркиране по бул. „Кн. Мария Луиза“ от двете страни между бул. „Цар Освободител“ и ул. „Екзарх Йосиф“, като се запазва движението на градския транспорт в участъка.

Все още не е изяснен маршрутът на протеста на превозвачите, но се очаква да бъдат събрани машини при входовете на АМ "Тракия", "Хемус" и "Люлин" в София.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024